En sång för Hedda

En sång för HeddaJag tyckte verkligen om Gröna fingrar sökes av Annika Estassy och därför har jag varit peppad att läsa den fristående uppföljaren som också utspelar sig i Måneby: En sång för Hedda. Böckerna handlar dock inte om samma karaktärer, även om några bifigurer återkommer. Däremot är ju miljön densamma. Det fiktiva Måneby är baserat på den lilla orten Ljusdal i Hälsingland, som ligger bara några mil från där jag bor och det är ju alltid extra kul att kunna känna igen sig i miljöerna när man läser en bok.

En sång för Hedda handlar om Lina som bor i Malmö. Strax före jul erbjuds Lina ett avgångsvederlag  av sin chef istället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska bokar hon därför en tangoresa till Buenos Aires. Men hon hinner aldrig komma dit. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby bestämmer sig Lina för att ta med sig sin tangolärare och åka upp till familjens gästgiveri i Måneby och hjälpa till med julfirandet. Samtidigt tänker hon ställa modern till svars för sanningen bakom den återuppståndne fadern. Men väl uppe i Måneby inser Lina att allt inte är så lätt som hon trodde. Det är inte bara stressen inför det stora julfirandet, utan också att mamma Hedda inte är som vanligt och gästgiveriet verkar gå betydligt sämre än familjen trott.

Ja, som ni ser finns det många dilemman och förvecklingar, perfekt för en feelgoodroman med ett stråk av svärta i. Jag tyckte inte lika bra om En sång för Hedda som jag tyckte om Gröna fingrar sökes. Jag tror det mest beror på att jag hade så svårt för Lina. Även Hedda hade jag svårt att förstå mig på. Men jag tyckte om att vara tillbaka i Måneby och jag tyckte om den lite småputtriga stämningen i boken. En underhållande feelgood som passar utmärkt som sommarläsning, trots att boken utspelar sig under vintern och handlar om ett stundande julfirande. Jag hoppas det kommer fler böcker som utspelar sig i Måneby och det kommer i så fall bli väldigt spännande att se vilka karaktärer författaren då kommer att skriva om.

En sång för Hedda är utgiven av Norstedts förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.