En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag Den första lögnen av Sara Larsson:

Hon mindes de många långa och ensamma kvällarna med Emma när Emma bara var bebis. Så blev jag gravid igen och nu hade ärtan vuxit till en klump.

”Jag kunde vakna kallsvettig på nätterna. Oskar var alltmer sällan hemma och jag var helt fast med barnen och kunde inte bygga upp ett eget liv. Jag hade visserligen en egen redovisningsbyrå som jag startade efter examen från Handels. Men jag satsade aldrig på allvar, hade bara några få kunder, mestadels vänner till Oskar. Så självkänslan krympte till noll, samtidigt som jag började hata det liv jag levde.”

Tomas lyssnar koncentrerat, förvånad över hennes oväntade öppenhjärtighet.

”Men funderade du aldrig ens på att lämna honom?” frågar han.

Han har svårt att hänga med i hennes resonemang, hur hon har kunnat degradera sig själv så fullständigt.

”Självklart gjorde jag det, många gånger, men aldrig på allvar. Jag var livrädd för att allt det jag byggt upp och levde för skulle försvinna. Vem skulle jag vara då?”

Jag känner tyvärr igen mig allt för mycket i ovanstående citat, så den här boken känns väldigt träffande, åtminstone i delarna som handlar om Veronicas och Oskars relation. Men med en skillnad, att jag faktiskt har kommit ur den destruktiva relation som jag levt i. Jag har bara läst ett femtiotal sidor i boken ännu, men den verkar bra såhär långt.

Från något allvarligt till något roligt. Jag vill nämligen passa på att påminna om min tävling som jag har i samarbete med Rabén & Sjögren med anledning av att Pippi Långstrump fyller 70 år nu i maj. I tävlingen kan man vinna jubileumsutgåvan av Boken om Pippi Långstrump, så passa på att tävla du med. Här finns tävlingen. Tävlingen avslutas idag, söndag 17 maj, klockan 18.00.

 

8 thoughts on “En smakebit på søndag

Comments are closed.