En smakebit på søndag

Som en öppen bokPå söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag en feelgoodroman om en lärare som bestämt sig för att viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer. Den heter Som en öppen bok och är skriven av Sara Molin. Jag kände att jag behövde en feelgood efter den lite mer tunga läsningen av Vegetarianen av Han Kang som jag läste ut i förrgår…

Smakbiten kommer från sidan 75:

I ögonvrån ser jag hur Marcus iakttar mig.

”Var det ditt eget läsintresse som fick dig att bli lärare?”

Jag tömmer koppen och funderar en kort stund.

”Ja. Till största delen, åtminstone.”

Och för kanske första gången sätter jag ord på vad som har drivit mig. Ivrigt berättar jag om hur jag som barn fick upp ögonen för de världar som kunde rymmas mellan bokpärmarna. Hur fascinnationen stegrades i takt med att jag blev äldre och böckerna fler och tjockare. Hur jag fann tröst och glädje i att, istället för att följa med Paulina på skoldisko, eller sitta och lyssna på pappas och mammas ekande samtal, söka mig till Lotta, Kitty och Kulla-Gulla.

Och hur jag på något sätt trodde att jag skulle få ta med mig min passion för böckerna i mitt yrkesval. Rentav göda och sprida den.

”Vad är det?” frågar jag när jag ser hur Marcus betraktar mig. Fascinerat, roat.

”Det är bara så roligt att höra dig berätta. Din entusiasm går liksom inte att ta miste på.”

Jag tror många av oss läsare kan känna igen oss i detta stycke, även om inte alla av oss har valt att jobba med vår passion som huvudpersonen i den här boken.

14 thoughts on “En smakebit på søndag

  1. Kan förstå att du behövde en annan genre efter Vegetarianen. Den har jag läst men inte denna. Tack för smakbiten!

  2. Gjenkjennelige tanker om lesing 🙂
    The Vegetarian har jeg lest og likte godt. Men – som du skriver – noen ganger er det godt med en feelgood bok 🙂 Kos deg med lesingen!

  3. Jag hoppar över feelgood-genren. Däremot gillade jag Vegetarianen. Tack för smakbit

  4. Tack för smakbiten! Feelgood är något jag inte gärna läser, men konceptet för denna verkar ju perfekt, läsglädje vill man ju verkligen sprida. 🙂

Comments are closed.