Ensam kvar

Ensam kvarEnsam kvar är berättelsen om Zach som är sex år och som är med om en traumatisk upplevelse. Boken inleds med att han gömmer sig i en garderob i skolan tillsammans med sin lärare och sina klasskompisar. Under tiden går en ung kille genom skolkorridorerna och skjuter ihjäl 19 personer. Zach hör skotten och förstår vad som händer, men anar inte då att ett av skotten just har dödat hans storebror Andy. Händelsen får hela familjen att totalt rasera. Zachs mamma och pappa tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som de ställer till svars för dådet. De är också så upptagna av sin egen sorg att de glömmer bort att Zach också varit med om något traumatiskt. Och de glömmer bort att när de förlorade sin son, så förlorade Zach sin bror.

Den här boken är en skildring av en förälders värsta mardröm, att förlora ett barn. Detta har skildrats i många tidigare böcker. Det som gör Ensam kvar unik är att här berättas upplevelsen ur ett barns oskyldiga och naiva perspektiv. Det är hjärtskärande att läsa hur Zach upplever att förlora sin bror och se sina föräldrar totalt försjunka in i sorgen. Författaren skildrar fint alla Zachs funderingar, tankar, känslor och den förvirring ett barn kan känna när det inte riktigt förstår vad som händer i vuxenvärlden. Zach har svårt att ta in och greppa sorgen efter sin bror. Inte minst eftersom Andy faktiskt ofta var ganska dryg och jobbig, men nu beskriver de istället honom som världens bästa kille. Zach tror att livet kommer att bli bättre för honom nu när Andy inte kan reta honom längre, men det blir förstås inte bättre. Zach tar hjälp av sina favoritböcker för att försöka hjälpa sina föräldrar att förlåta, försonas och hitta tillbaka till honom igen.

Ensam kvar är visserligen en bok om en skolskjutning, men kanske allra mest en berättelse om sorg och om hur man hanterar – eller inte hanterar – sorgen. En bok att bli berörd och upprörd av. En bok om kärlek och sorg, men också om hopp och om att gå vidare efter en svår tragedi. Detta är Rhiannon Navins debutroman och med denna imponerande debut blir det spännande att följa hennes författarskap.

Boken är utgiven av Bookmark förlag och finns bland annat på Adlibris och Bokus.