Ett enda andetag

Ett enda andetagEtt enda andetag är den senaste, sjätte, boken i serien Morden i Hudiksvall som handlar om Johan Rokka och de andra på Hudiksvalls polisstation. Boken inleds med att flera kvinnor, bland annat kriminaltekniker Janna Weissmann, blir överfallna. Medan utredningen pågår dyker en svårt misshandlad kvinna upp på akuten till Hudiksvalls sjukhus. Hon vägrar säga vem hon är och vad som hänt. Men det blir snart uppenbart att misshandeln inte är det enda som plågar kvinnan. Staden blir snart varse om att ett otäckt virus har brutit ut på Hudiksvalls sjukhus och man tvingas evakuera sjukhuset. Det okända, muterade viruset har kraft nog att orsaka en pandemi och hela världen hotas därmed. På sjukhuset och polisen jobbar man mot klockan för att febrilt försöka ta reda på vad det är som den idylliska staden Hudiksvall har drabbats av och varför.

Gabriella Ullberg Westin beröttar att hon skrev den här boken för att hon ville utforska ett ämne hon hyser ett skräckfyllt intresse för, nämligen virus och bakterier. Hon led nämligen själv av bacillskräck under många år. Aldrig kunde hon väl dock ana att hennes bok skulle komma ut samtidigt som coronaviruset utbröt i Kina för att därefter sprida sig över världen…

Det är kusligt att läsa denna förebådande bok om virus och pandemier samtidigt som vi själva befinner oss mitt i detta. Jag bor ju dessutom strax utanför Hudiksvall och då kryper allt ännu närmare. Förra veckan satt jag själv på Köpmanberget som nämns flera gånger i romanen. Jag besöker sjukhuset som är en så stor del av intrigen och jag går längs samma gator som skildras i miljöbeskrivningarna. Ibland måste jag påminna mig själv om att Johan Rokka och Jenna Weissmann inte finns på riktigt och att handlingen är fiktion även om den kom att överensstämma så mycket med verkligheten. Extra läskigt är det att läsa om folks oro, att handspriten är slut och att folk håller barnen hemma från förskolorna. Precis som sker runt omkring oss just nu alltså.

Boken är välskriven på ett rappt språk som fick mig att sträckläsa de sista två tredjedelarna igår kväll. Det är som vanligt en bra balans mellan arbete och privatliv. I den här delen av serien ligger fokus väldigt mycket på Jenna Weissmann och det är roligt att få lära känna henne bättre. Relationen mellan Rokka och Jenna är sval, inte minst eftersom Rokka träffat en annan kvinna. Men boken avslutas ändå med en cliffhanger som får mig att längta efter nästa bok i serien. Hoppas den kommer snart!

Ett enda andetag är utgiven av HarperCollins Nordic och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Missa inte att en intervju med Gabriella Ullberg Westin kommer upp på bloggen senare idag!