Ett fall för stall Blomgren

Ett fall för Stall Blomberg - Inbrott i stallet   Ett fall för Stall Blomberg : Den försvunna silverkalken

Ett fall för stall Blomgren är en ny serie av Jan Fröman. De första böckerna i serien heter Inbrott i stallet och Den försvunna silverkalken. Böckerna vänder sig till barn mellan 10-15 år som tycker om hästar och/eller mysterier och spänning.

Inbrott i stallet är den första boken i serien. Den handlar om Josefin som inte har några vänner och mest av allt drömmer om en egen hund. När en ny familj flyttar in i grannhuset börjar det hända saker. De har en dotter i Josefins ålder, en stor hund och dessutom ska de starta ridskola. Josefin och Malin blir snabbt vänner, men det dröjer inte länge förrän de upptäcker att det finns personer som försöker sätta käppar i hjulet för den nya ridskolan. Tillsammans kommer tjejerna skumma affärer på spåren och till sin hjälp har de Josefins storasyster Madeleine som nyss gått ut polishögskolan.

I Den försvunna silverkalken ska tjejerna tillsammans på konfirmationsläger. De är rejält förväntansfulla, det ska bli så spännande. Men faktum är att det kanske blir lite väl spännande. Kyrkans dyrgrip, en silverkalk från 1400-talet, blir nämligen stulen i samband med konfirmationslägret. Så småningom kommer kalken tillrätta, men den hittas på ett oväntat ställe, nämligen i deras eget stall… Återigen hamnar alltså Josefin och Malin i hetluften och det blir en spännande tjuvjakt tillsammans med Madeleine.

Böckerna kombinerar alltså hästar, ridning och stalliv med detektivarbete, mysterier och spänning. En väl beprövad blandning som gör att en bred målgrupp kan lockas att läsa böckerna. De vänder sig till barn mellan 9-12 år, men sättet böckerna är skrivna på och huvudpersonernas ålder (14-15 år) gör att jag tycker att de passar bättre för målgruppen 12-15 år. Författaren Jan Fröman är journalist och har gett ut barn- och ungdomsböcker tidigare, men jag har inte läst något av honom innan. Hans språk är också lite journalistiskt, mer berättande och beskrivande än gestaltande. Det är ett ganska högt tempo, fartfyllt, underhållande och framförallt spännande. Ett stort plus för de snygga omslagen!

Böckerna är utgivna av förlaget Lind & Co. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller Bokus (här och här).