Familjen Knyckertz

Familjen Knyckertz och födelsedagskuppenFamiljen Knyckertz är en rolig bekantskap som man kan läsa om i ett par kapitelböcker skrivna av Anders Sparring och Per Gustavsson. Första boken heter Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen.

I familjen Knyckertz kan de bara inte låta bli att ta saker som inte är deras. Åtminstone gör alla utom storebror Ture det. Ture vill nämligen bli polis när han blir stor. Mamma Fia och pappa Bove är oroliga och hoppas att han hinner komma på bättre tankar innan den dagen. Men nu är det dags för Tures födelsedag. Det enda han önskar sig är en enorm klubba som finns i godisaffärens skyltfönster, men familjen har det svårt för godisaffären är hårt bevakad och dessutom är grannen, Paul Isman, hela tiden ute och snokar eftersom han misstänker att något är i görningen.

Det här är en riktigt rolig bok fylld med ordvitsar, fiffiga lösningar, ljud, ruffel och båg. Det är kul såväl för barn som för vuxna och därför passar boken bra som högläsningsbok. Dessutom är det spännande och det finns många ingredienser som lockar barn, så som tjuvar, bovar, skattjakt, zoo, godisaffär, födelsedag och så förstås planeringen av det ”perfekta” brottet. Har man läst ut alla LasseMajas detektivbyråböcker är denna bok perfekt att fortsätta med. Fortfarande klurigt och spännande, men lite mer utmaning och dessutom med en helt ny twist tack vare den tjuvaktiga familjen. Extra kul är det förstås med Ture som är det svarta fåret i sin familj. Jag som vuxen älskar alla ordvitsar, som Paul Isman (=polisman), lillasyster Kriminellen som kallas för Ellen och så förstås att familjen döpt sin hund till Snuten så de kan säga Truten Snuten när han skäller! Rekommenderas varmt som högläsningsbok för åldern 6-9 år, men funkar också bra att läsa själv. Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.