Feminism pågår

feminism-pagarÖver hela världen talas det om jämställdhet och feminism, men jämställdheten har kommit olika långt på olika håll i världen. I en del av världen höjer kvinnor sina röster för kvinnors rätt att köra bil. I andra delar av världen är det lika lön för lika arbete som det debatteras om. Sverige har länge ansetts vara världens mest jämställda land. Ändå har det aldrig funnits någon kvinnlig statsminister. Ändå har män oftast mest att säga till om, får oftast högre lön och är oftare chefer än kvinnor.

Ja, jämställdhet och feminism är stora och viktiga frågor. Svåra frågor också. Men ju tidigare man får insikt i vad feminism är och kan sätta ord på orättvisorna så man kan synliggöra och ifrågasätta, desto större chans är det att det blir en förändring. Boken Feminism pågår vänder sig till barn mellan 9-12 år och jag tror att det är jättebra att man börjar föra in tankarna redan till barn i den åldern, eller ännu tidigare, just för att det ska kunna ske förändringar framöver.

Feminism pågår är en snyggt formgiven, lättläst bok med massor av illustrationer, exempel och intervjuer. Den innehåller fakta om feminism och jämställdhet, vad det egentligen är, vart idéerna kommer ifrån, om historia och hur det ser ut idag, om attityder, språket, kroppen, våld, orättvisa och mäktiga kvinnor. Det finns också tips och förslag på vad man själv kan göra. Det här är en peppande, inspirerande, innehållsrik, faktaspäckad och oerhört viktig bok som man inte glömmer i första taget. Tvärtom, den väcker frågor, aha-upplevelser och insikter. Perfekt att jobba med i skolan och ett måste att läsa för såväl killar som tjejer och såväl barn som vuxna.

Boken är skriven av Sassa Buregren och Elin Lindell. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus. Lärarhandledning finns att ladda ner hos förlaget.