Flickan framför muren

Flickan framför murenFlickan framför muren är den andra boken i serien om litteraturforskaren Helena Waller, men den sjätte deckaren skriven av Kristina Appelqvist. Precis som den tidigare boken om Helena Waller utspelar sig även denna bok i Skövde och i universitetsmiljö. Det är dags för Västgöta universitet att anordna en promoveringshögtid och den tyska forskare som ska bli universitetets nya hedersdoktor är kontroversiell med sina åsikter om forna DDR. Rektorn blir hotad, kanske på grund av sitt val av hedersdoktor. Men det visar sig att han inte alls blir dödad under promoveringshögtiden, utan istället är det en av universitetets andra medarbetare som hittas död. Vem skulle vilja döda henne och vem var hon egentligen. Helena Waller blir personligt engagerad och bestämmer sig för att ta reda på mer om sin numera döda arbetskamrat Belinda. Hon hamnar i Tyskland under sin jakt efter mördaren och det blir inblandning av allt från konsertpianister till Stasi.

Jag gillar huvudpersonen Helena Waller. Hon känns intelligent, sympatisk och intressant. Jag gillar också att läsa deckare som utspelar sig i den akademiska världen, det känns nytt och fräscht. Kul är det också att det inte är poliser som är de riktiga huvudpersonerna, även om man förstås också får ta del av polisutredningen vid sidan av. Dessutom gillar jag att det inte är Stockholm som är miljön där böckerna utspelar sig, utan att de faktiskt utspelar sig i en svensk mindre stad. Appelqvist har skapat ett rikt persongalleri som det är roligt att lära känna närmare. Miljöskildringarna är fina och levande. Boken känns välskriven med ett lättläst språk och en handling som sker i ett raskt tempo utan att för den sakens skull kännas alltför fartfylld. Det här är en bok att sträckläsa. Inget för den som vill ha riktigt hårdkokta deckare, utan snarare för den som gillar mys-pusseldeckare som utspelar sig utanför den svenska storstadens puls.

Nu ska jag läsa den tredje boken i serien med det poetiska namnet Smultron, bröllop och döden. Alldeles nyss har också den fjärde boken om Helena Waller kommit ut, och där får vi också träffa rektor Emma Lundgren igen från de tidigare böckerna av Kristina Appelqvist, så det ser jag fram emot.

Flickan framför muren finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.