Förgiftad!

Häromkvällen såg jag och min sambo Underkastelsen, en superbra film av Stefan Jarl, som handlar om ”kemisamhället”, det samhälle som vuxit fram sedan andra världskriget. Då användes 1 miljoner ton kemikalier per år. Nu är siffran 500 miljoner ton! Dagligen används 100 000 olika kemikalier och vi utsätts för dessa genom till exempel plast (ftalater), möbler (flamskyddsmedel), kosmetika och mycket annat.

En bok som tar upp samma viktiga ämne är Förgiftad! Om kemikalierna i vardagen och det osynliga hotet mot vår hälsa skriven av Rick Smith och Bruce Lourie (Ica bokförlag).

I boken ger författarna information om de vanligaste och mest omdiskuterade kemikalierna. De som vi hittar i hygienprodukter, kläder, hemelektronik, köksredskap, möbler och barnleksaker. De kemikalier som är ett påtagligt hot mot våra egna kroppar, mot våra barn och mot vår miljö. Författarna berättar om kemikalierna på ett lättillgängligt sätt och de använder också sig själva som försökskaniner för att verkligen illustrera allvaret i det som skrivs. Bokens andra del innehåller tips och råd om hur vi kan skapa ett mer giftfritt liv för oss själva genom att ändra våra konsumtionsvanor. Det är enkla och konkreta råd som alla kan och bör ta till sig. Det här är en viktig och intressant bok som borde läsas av alla.