Förrädaren

FörrädarenFörrädaren är Gabriella Ullberg Westins femte bok om polisen Johan Rokka som bor och arbetar i Hudiksvall. Det här är en lite annorlunda bok i serien. Dels för att den från början tillkom i samarbete mellan författaren och en fd kriminell, Johan Viktor, dels för att den delvis är baserad på verkliga händelser och dels för att denna bok inte utspelar sig i Hudiksvall som de andra böckerna, utan i Stockholm.

Boken inleds dock med ett mord på en rastplats utanför Hudiksvall. Johan Rokka och hans kollega Janna börjar arbeta med ärendet. Snart blir dock Rokka headhuntad till ett större jobb. Han ska bistå Stockholmspolisen med en väldigt speciell insats. Och så småningom visar det sig att mordet på rastplatsen har kopplingar till Stockholms undre värld, och inte nog med det, en av de huvudmisstänkta är dessutom Johan Rokkas barndomsvän. Det här fallet kommer att bli hans svåraste och mest personliga fall hittills.

I Förrädaren får vi inte bara följa Johan Rokka och polisarbetet, utan här får vi också lära känna den huvudmisstänkte, Viktor, och hans flickvän Mira. Det gör att boken får ytterligare en dimension. Allt är inte bara svartvitt, gott och ont, rätt och fel. Det finns en rätt stor gråzon också. Viktor till exempel dras in i ett brott han från början inte vill begå. Mira hamnar i en livsfarlig situation därför att hon valt att leva tillsammans med en kriminell pojkvän. Och Johan Rokka hamnar i dilemmat att utreda ett brott som hans barndomskompis är misstänkt för. Vems sida ska han stå på egentligen? Det är inte alltid helt självklart, vilket man upptäcker medan man läser. Man får sympatier även för de personer som står på fel sida lagen och man ser tydligt att en persons val skapar vågor som gör att livet påverkas även för många andra personer i hans eller hennes närhet. Dessutom inser man hur mycket ens barndom och uppväxt påverkar en som vuxen, även om man gör allt för att glömma sin bakgrund.

Gabriella Ullberg Westin är en skicklig författare och jag gillar verkligen hennes böcker. Förrädaren är inget undantag. Den är fartfylld, spännande och välskriven. Den innehåller mer djup än många andra böcker i genren. Jag uppskattar att Johan Rokka får utvecklas och den här boken gör att jag blir än mer nyfiken på hans bakgrund och hans förflutna. Jag saknar visserligen Janna och de övriga i Hudiksvallspolisen, men här får istället Johan Rokka ta större plats, vilket också är kul. Självklart saknar jag också Hudiksvallsmiljöerna, det är ju så kul när man har möjlighet att känna igen sig och så gillar jag ju deckare som utspelar sig på andra platser än just storstäderna. Men det funkar ändå i denna bok. Och trots att det är Stockholm som skildras denna gång så är miljöskildringarna lika välskrivna som vanligt.

Jag tror att Förrädaren är den bästa boken i serien hittills och nu börjar ju den långa väntan tills det finns en ny bok i serien att läsa. Inte minst med tanke på att boken slutade med en rejäl cliffhanger, nu vill man ju bara veta hur det går för de inblandade.

Förrädaren är utgiven av Harper Collins Nordic och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.