Francys evangelium

Johanna Nilsson är en av mina absoluta favortförfattare och jag har läst allt hon skrivit. För några veckor sedan hörde jag att hon hade skrivit en ny bok, men under pseudonym. Francys evangelium heter boken och den är skriven av Amanda Lind (Damm förlag). Boken är den första delen i en serie som heter Sthlms red och tanken är att det ska komma fler delar i serien så småningom.

Francy är något så ovanligt som hustru, småbarnsmamma och maffiaboss. Hon pendlar mellan att amma nyfödda dottern Belle och avrätta personer som har tabbat sig. Pappan var ledare för Firman och Francy uppfostrades från det hon var liten till att bli den som skulle ta över familjens brottsimperium. Boken utspelar sig i en genuin Stockholmsmiljö.

Anledningen till varför Johanna Lind valt att skriva bakom pseudonym är för att hon vill ta ett nytt steg i sitt författarskap. Den här boken är helt olik de andra i hennes författarskap och hon vill inte jämföra den här boken med tidigare böcker och hennes ”vanliga” sätt att skriva. En klok idé tycker jag.

Vad tycker jag om boken då? Ja, jag måste säga att jag hade höga förväntningar innan jag läste boken. Jag hade den på min vill-läsa-lista redan innan jag fick veta vem som låg bakom boken. När jag sedan fick veta att det var Johanna Nilsson kunde jag knappt vänta tills boken kom hem till mig. Den innebar ingen besvikelse, men den var inte heller riktigt så bra som jag hade trott. (Betänk då att jag hade VÄLDIGT höga förväntningar). Hon är ju suverän på att skriva och behärskar språket till fulländning och de delarna finns med i denna bok också. Sedan så är det en blandning mellan humor och rått våld. En ganska svår blandning, men Johanna lyckas. Persongalleriet är lite tunt, men ändå bra. Det är lite för lite action i boken. Med tanke på genren så borde det hända mer. Men jag gillar skarpt själva storyn, det är verkligen en unik idé.

One thought on “Francys evangelium

Comments are closed.