Fredsdagen – 70 år sedan andra världskriget tog slut

Idag, den sjunde maj, är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. Detta uppmärksammas på många ställen. På Kulturkollo har de en intressant tisdagsutmaning denna vecka då de uppmanar till att fråga runt bland äldre människor som vi känner hur de minns fredsdagen. På bloggen De Nio tipsar personalen på Kristianstads bibliotek om böcker som handlar om andra världskriget på ett eller annat sätt.

I media har vi också nu i dagarna kunnat läsa många artiklar om andra världskriget, till exempel i DN, där vi kan ta del av en lång och intressant artikel som heter Sveriges spel om freden, men också i Svenska Dagbladet, där vi bland annat kan läsa dessa ofattbara siffror:

Ingen som studerat kriget kan annat än dra efter andan inför antalet döda: 25 miljoner stupade och saknade soldater och 30 miljoner massakrerade och mördade civila. Totalt: 55 miljoner döda.

Mitt sätt att uppmärksamma fredsdagen är att tipsa om ett antal barn- och ungdomsböcker som på ett eller annat sätt handlar om eller utspelar sig i skuggorna av andra världskriget. Det är absolut ingen heltäckande sammanställning utan främst är det böcker som jag har läst eller vill läsa på temat, för det finns jättemånga böcker om andra världskriget för barn och ungdomar.

Systern från havet av Ulf Stark och Stina Wirsén. Boken handlar om Margareta som får veta av sina föräldrar att hon ska få någon att leka med. Hon hoppas att det är en hund, men istället är det Sirkka. Föräldrarna har nämligen bestämt att Sirkka ska bo hos dem under tiden som kriget pågår ute i världen. 3-6 år.

Svarta rosorna är en serie av Camilla Lagerqvist. De första delarna heter Uppdraget och Isbarnen. Böckerna handlar om Maja och hennes kompisar Ben och Hilde som bor nära gränsen till det krigsdrabbade Norge och tillsammans bildar de en motståndsgrupp mot tyskarna. 9-12 år.

Den gyllene stjärnan av Lois Lowry. Boken handlar om Annemarie och hennes kompis Ellen. En kväll ska Ellen sova över hos Annemarie. Det hade hon gjort många gånger förut, men nu var det blodigt allvar, för tyskarna var på jakt efter alla judar och därför måste de låtsas att Ellen är Annemaries syster istället för att vara dotter i den judiska grannfamiljen. Samma kväll dyker de tyska soldaterna upp och precis när Annemarie hör deras steg utanför sovrumsdörren kommer hon på att runt Ellens hals hänger den avslöjande gyllene stjärnan… 9-12 år.

Godnatt, mister Tom av Michelle Magorian. Boken handlar om Willie som evakueras från London till engelska landsbygden under andra världskriget. Han hamnar hos Tom där han för första gången får möta vänlighet och omsorg. En dag hämtar hans mamma hem honom och det lyckliga livet hos mister Tom får ett abrubt slut. Men när Tom inte hör av Willie på ett tag bestämmer han sig för att bege sig till London för att söka efter pojken. Från 12 år.

Född fenomenal av Josephine Bornebusch. Boken utspelar sig i nutid och handlar om Rut som är nördigt intresserad av statistik, andra världskriget och av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon också själv dagbok. Från 12 år.

Anne Franks dagbok av Anne Frank. Titeln ovan gjorde att vi automatiskt kom in på denna klassiker, en dagbok skriven av en judisk flicka som levde mitt i kriget och som tillsammans med sin familj tvingades gå under jorden på flykt från nazisterna. Från 12 år.

Ulrike och kriget respektive Ulrike och freden av Vibeke Olsson handlar om Ulrike som vid krigsutbrottet 1939 är tolv år och helhjärtad nazist. Boken skildrar hur det kunde komma sig att så många fascinerades av Hitler och övertygades om hans tro. Från 12 år.

Bonustips:

Krigsdagböcker 1939-1945 är Astrid Lindgrens dagböcker som hon skrev under krigsåren. Under hela krigstiden skrev Astrid om sitt vardagsliv i Stockholm och om att leva i en värld som består av krig. Hon varvar sina dagboksanteckningar med tidningsurklipp från svenska tidningar.

3 thoughts on “Fredsdagen – 70 år sedan andra världskriget tog slut

  1. Har nog bara läsa Anne Franks dagbok av dessa. Det var nog den enda ”krigsbok” för ungdomar som fanns när jag växte upp 🙂

Comments are closed.