Fruarna

FruarnaHäromdagen läste jag en bok som jag verkligen inte kunde släppa. Jag började läsa den på morgonen och lade motvilligt bort den för att åka och jobba. När jag lagt barnen på kvällen sök boken tag i mig igen och sedan kunde jag inte lägga mig för att sova förrän jag hade läst ut hela boken! Det var Fruarna av Tarryn Fisher, en otroligt spännande bok som höll mig på helspänn ända tills sista sidan!

Tänk dig att din man har två andra fruar. Du har aldrig träffat dem. Ingen av er känner de andra, och på grund av ert ovanliga arrangemang får du bara träffa din man en gång i veckan. Men det spelar ingen roll eftersom du älskar honom så mycket. Det är i alla fall vad du intalar dig själv. Men en dag hittar du ett läkarkvitto för en kvinna som heter Hannah i hans ficka och du kan helt enkelt inte låta bli att leta upp henne. Hannah har ingen aning om vem du är, men när hon börjar dyka upp med märkliga blåmärken inser du att hon blir slagen av sin man. Din man. Vem är han egentligen? Vem är den tredje frun? Är du beredd att riskera ditt liv för att få veta sanningen?

Det är bokens baksidestext och vad boken handlar om. Det är alltså ett relationsdrama där det är fyra personer inblandade, en man och hans tre fruar. Det är en av fruarna som berättar berättelsen. Boken påminner lite om de böcker som till exempel Mattias Edvardsson skriver, med otaliga vändningar och perspektiv som förskjuts så saker man trodde var glasklara bara kastas omkull och man inser att man egentligen inte har en aning om vad som är sant eller inte. En nagelbitande psykologisk thriller som höll mig som läsare i ett gastkramande grepp med en historia som kändes ny, annorlunda och samtidigt helknäpp, och med karaktärer som man både sympatiserar med och förfasas över på samma gång.

Tarryn Fisher är en bästsäljande amerikansk författare som också driver en modeblogg. Detta är hennes tolfte roman, men den första som är utgiven på svenska. Ser fram emot att läsa mera av henne.