Handbok för superhjältar 2-4

Handbok för superhjältar. Röda masken   Handbok för superhjältar. Ensam   Handbok för superhjältar. Vargen kommer

Tidigare i vår skrev jag om första boken i Handbok för superhjältar som jag då hade läst och tyckt mycket om. Nu har precis bok nummer fyra i serien kommit och då bestämde jag mig för att läsa resten av böckerna, jag har ju bara läst första boken än så länge.

När den andra boken i serien, Röda masken, inleds har Lisa precis vaknat efter den natt då hon var superhjälte för första gången, vilket vi kan läsa om i första boken. När hon kommer till skolan den dagen märks det direkt att något hänt. Alla står och pratar i munnen på varandra. En superhjälte har flugit över staden under natten och nu skryter barnen om att de sett honom när han flög förbi. Men den enda som verkligen vet vad som är sant är förstås Lisa. Men även fast hon är en hemlig superhjälte så blir hon fortfarande mobbad. Och inte finns det några superkrafter mot mobbing heller. Men det värsta är egentligen inte mobbarna, utan alla de som tysta står och tittar på medan hon och andra blir mobbade. En dag ska klassen på flyguppvisning och när piloten får problem med flygplanet och är nära att största är det tur att Lisa har med sig sin superhjältedräkt. Dessutom är det en cirkus i stan, en cirkus med många spännande djur som gör konster. På kvällen efter cirkusshowen stannar mobbarna kvar för att de bestämt sig för att låsa upp och släppa ut djuren för att orsaka kaos i stan. Men de gör en gorilla uppretad. Så uppretad att han ger sig av efter killarna. Återigen griper Lisa in och räddar killarna. Men hon avkräver dem också ett löfte om att aldrig mer mobba någon levande människa, och dessutom ska de säga förlåt till alla de någonsin har retat.

När den tredje boken, Ensam, börjar har det gått två månader. Som superhjälte har Lisa varit synnerligen aktiv under tiden och hon har löst många brott och burat in skurkar på löpande band. Alla älskar superhjälten Röda masken. Men trots alla fina ord hon hör om Röda masken hela tiden har Lisa svårt att känna någon riktig glädje. Det är ju inte henne, Lisa, som alla älskar. När hon har bytt om blir hon lika ensam som tidigare. Hon längtar efter vänner. I den här boken är det någon som är efter henne. Eller rättare sagt någon som har tröttnat på ”den röda clownen”. Denna någon heter Wolfgang, men kallas för Chefen. Han är väldigt trött på att superhjälten fångar alla brottslingar som arbetar åt honom. Faktiskt så trött att han kidnappar stadens borgmästare och säger till Röda masken att han vill ha en dyrbar myntsamling i utbyte mot borgmästaren. Nu känner sig Lisa ensammare än någonsin. Detta klarar hon inte själv. Men vem skulle kunna hjälpa Röda masken?

Den tredje boken slutar med en rejäl cliffhanger och jag förstår varför det var ett sådant sug efter den fjärde boken. Den kom bara för någon vecka sedan och heter Vargen kommer. Den tar vid precis morgonen efter att den förra boken slutade och nu är spänningen olidlig. Hur ska Röda masken kunna rädda borgmästaren och vinna över kidnapparen Wolfgang och hans gäng? Hon har fått Max till hjälp. Men han är ingen superhjälte. Eller? Nu har de fem dagar på sig att komma på hur de ska krossa vargarna och rädda borgmästaren. Men det visar sig finnas fler som gärna vill bli superhjältar. Och det visar sig att med hjälp av lite list går det faktiskt att bekämpa de flesta bovar. Dessutom visar det sig att ensam inte är stark, utan det är med vänskap och gemensamma krafter man jobbar allra bäst. För Lisa är faktiskt inte alls så ensam som hon trott.

Nya äventyr med Lisa och Handbok för superhjältar kommer nog om inte alltför länge. Själv kommer jag att bokprata vidare om dessa fyra böcker, för jag gillar dem väldigt mycket. Sättet de är skrivna på lockar verkligen barnen till läsning med sina serietidningsliknande illustrationer och med texten insprängd i rutor i illustrationerna. De innehåller inte heller så jättemycket text, utan mycket av händelserna sker i bilderna, vilket också lockar de lässvaga. Jag gillar även hur de har jobbat med färgerna och har olika färger för de olika delarna i serien, precis som PAX-serien. Och överhuvudtaget, en cool tjej i huvudrollen och böcker fyllda med action, spänning, äventyr och dramatik – vad kan gå fel liksom? Dessutom finns många andra teman här, såsom mobbing, vänskap och att samarbeta, vilket ger många öppningar för att jobba med böckerna i skolan.

Handbok för superhjältar är en serie böcker skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund och utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att köpa bland annat på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).