Handbok för superhjältar

Handbok för superhjältar. Del 1: HandbokenLisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.

En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet ”Handbok för superhjältar”. Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, och bibliotekarien viskar till Lisa att det nog är så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken!

Handbok för superhjältar Del 1: Handboken är en annorlunda bok. Det är första boken i en planerad serie om fyra titlar. Boken passar perfekt för de som inte är så intresserade av att läsa. Den är nämligen lite serietidningsinspirerad. Sidorna domineras av mangaliknande illustrationer och texten finns insprängd i rutor mitt bland bilderna. Det är också relativt lite text men mycket bild. Den är fartfylld, håller högt tempo och både snabbläst och lättläst. Att det är en tjej i huvudrollen gillar jag skarpt, vi behöver fler böcker med coola hjältinnor. Jag gillar förstås också att det är biblioteket som är huvudpersonens fristad och att det är just en bok som har stor betydelse för handlingen. Överhuvudtaget gillar jag verkligen denna bok och jag kommer att bokprata friskt om den på bibblan, inte minst till de lite mer läsovilliga. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men jag tycker nog att den passar även lite yngre och äldre barn än så.

Handbok för superhjältar är skriven och illustrerad av Elias och Agnes Våhlund, utgiven av Rabén & Sjögren och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.