Handla rätt för en giftfri barndom

Äntligen har det blivit dags för mig att läsa den bok som jag hört så mycket gott om och läst bra recensioner av, nämligen Handla rätt för en giftfri barndom. Den är skriven av Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallis, tre unga forskare och tillika mödrar. En dag fick de nog av att inte veta exakt hur det ligger till med alla de gifter vi utsätts för i vår vardag och de började därför att läsa på. Alla tre har nu doktorerat i ämnen som är relaterade till de hälsoproblem som skapas av kemikalier och gifter som finns runtomkring oss. Den här boken har blivit till genom deras efterforskningar.

Boken handlar alltså om alla de kemikalier som vi utsätter oss själva och våra barn för. De som finns i exempelvis blöjor, våtservetter, barnschampon, leksaker, nappflaskor, nappar, sängkläder, bilbarnstolar, barnvagnar och så vidare. Men det är ingen vanlig larmbok fylld av torra fakta. Istället är det i högsta grad en praktisk hjälpreda för den som vill minska på antalet kemikalier som vi och våra barn utsätts för. Författarna skriver ingen på näsan utan låter oss fatta våra egna beslut och fokusera på det som känns viktigast för oss och låter oss ta allt i vår egen takt. De förespråkar inte heller att byta ut alla produkter på en gång, utan snarare fasa ut de dåliga alternativen. Nästa gång man står inför att köpa något nytt kan man lika gärna välja ett bättre alternativ. För det finns massor av bra produkter, det gäller bara att hitta dem, och veta vad man ska titta efter, och den hjälpen får vi i den här boken.

Jag är ju själv väldigt intresserad av sådana här saker och tycker därför att boken är otroligt läsvärd. Det som skiljer den här boken från andra liknande böcker är att den är så konkret och praktisk. Den innehåller massor av råd och tips. Dessutom är den lättläst, alla kan ta till sig innehållet oavsett förkunskaper. Du behöver alltså inte alls avskräckas för att boken är skriven av tre forskare. En annan stor fördel med boken är att den är skriven av svenskar, så det finns gott om tips på svenska butiker och nätbutiker att handla ifrån. Boken har en shoppingdel med kategorier som kläder, äta, sova sköta och leka, där de bra alternativen när det gäller produkter och företag presenteras. Dessutom finns ett avsnitt med fakta om de kemikalier man bör undvika, liksom fakta om hur man bör tänka när man väljer material. En guide till olika miljömärkningar finns också. Det här är en bok som ALLA bör läsa, framförallt de som har eller väntar barn förstås, men man får mycket bra tips även om man inte har barn också. Ska du bara handla en enda bok i år, så välj Handla rätt för en giftfri barndom, det är en investering såväl för dig själv som för kommande generationer!