Hannes och Hugo

Hundar tål inte harar och harar tål inte hundar. Så har det varit så länge man kan minnas i den lilla byn där Hannes och Hugo bor. Men en dag, mitt under en stor springtävling, bryter ett fruktansvärt oväder ut. Då händer det plötsligt något…

Hannes och Hugo är en kapitelbok för barn mellan 6-9 år. Boken är skriven av Rotraut Susanne Berner och utgiven av Alfabeta bokförlag. Bokens tema är förstås vänskap trots olikheter. Hannes är hare och Hugo är hund. Deras familjer har varit ärkefiender sedan generationer. Men under springtävlingen blev de båda fienderna tvungna att samarbeta för att klara sig ur ovädret och ur detta föddes en vänskap.

Boken är ganska lättläst, men vänder sig inte till de allra färskaste nybörjarläsarna eftersom den inte är skriven i versaler, stor stil och enkla meningar. På varje sida finns en stor bild och under bilden finns texten. Bilderna är i fyrfärg, vilket innebär att de inte är så färgglada som många andra böcker som riktar sig till målgruppen. Därför kan det här kanske te sig som en tråkig bok vid första anblicken, men själva berättelsen är ändå läsvärd. Boken behandlar ju ett ämne som är väldigt viktigt och den gör det utan pekpinnar. Det är en fin och charmig, men också spännande saga. Men jag tycker att den lämpar sig bättre för högläsning än att läsa själv just på grund av formatet.

One thought on “Hannes och Hugo

Comments are closed.