Här hittar du böckerna

Om du inte själv läser så mycket så kanske det kan kännas svårt att hitta och botanisera bland böcker och få tips på vilka böcker som passar till olika åldrar. Men som tur är så finns det många bra sätt.

Bloggar

Som bokbloggare måste jag förstås börja med att tipsa om alla de härliga bokbloggar som finns på nätet, där allt från lärare och bibliotekarier till vanliga bokälskare tipsar om böcker för alla åldrar. Där kan du få inspiration, tips om nyheter, tips inför temaläsning och mycket mer. Idag finns också flertalet bokpoddar om du brukar lyssna på podcasts.

Bokhandlar

Fortfarande finns det en hel del bokhandlar kvar ute i städerna där man kan vandra omkring för att botanisera bland utbudet. De brukar vara duktiga på att skylta med nyheter och många gånger så är de som jobbar i bokhandeln själva också bokälskare så man kan få mycket tips och råd av dem. Bokhandlarna på internet är inte heller dumma att titta runt i för att få inspiration och lästips. Där är böckerna också ofta kategoriserade under olika teman, så att man enkelt kan hitta böcker som exempelvis är anpassade för en viss ålderskategori.

Bokklubbar

När jag växte upp var jag med i flera bokklubbar och jag tyckte att det var jätteroligt att få ett paket hem i brevlådan med månadens bok/böcker, lite pyssel och en tidning där man fick tips om ännu fler böcker. Minns ni också Pollux och Läslusen? Idag är det ju lite enklare och billigare att få tag på böcker så bokklubbar är inte lika hett, men det finns bokklubbar för såväl barn som vuxna än idag. Bonniers bokklubb, Böckernas klubb, Ordfront och Lyssnarklubben är några exempel för vuxna. För barn finns bland annat Barnens bokklubb, Twinsy, Goboken och Kråkes bokklubb.

Biblioteken

Självklart måste jag ju som blivande bibliotekarie slå ett slag för biblioteken. Där kan du inte bara få tag på böcker att låna hem helt gratis, utan också få mängder av inspiration. Bibliotekarierna brukar vara superbra inspirationskällor, och dessutom är de duktiga på att skylta sina böcker. Många bibliotek anordnar också intressanta arrangemang, så som författarbesök, boktips, sagostunder och mycket annat roligt och bokrelaterat.