Hemliga klubben – Fallet med det sjunkna skeppet

hemliga-klubben-fallet-med-de-stulna-smyckena   hemliga-klubben-fallet-med-det-sjunkna-skeppet   hemliga-klubben-fallet-med-den-listiga-snattaren

Det finns massor av böcker om Moa och Måns i Hemliga klubben. Jag har läst tre av de senaste.

I Fallet med det sjunkna skeppet kan vi läsa om när ett flera hundra år gammalt skepp som hittats i vattnet ska försöka bärgas. Moa och Måns är förstås på plats när skeppet bärgas. Dykarna hittar då blanka silverföremål vid skeppet, som man tror är en fantastisk silverskatt. Plötsligt stjäls silvret mitt framför åskådarnas ögon. Hemliga klubben måste förstås ta reda på vem som är tjuven.

I Fallet med de stulna smyckena läser Moa och Måns en artikel i tidningen som handlar om Anton Olsson som hittat ett nedgrävt smyckeskrin i sin trädgård. Han lämnar in dem till polisen, men fick tillbaka dem när ingen ägare hörde av sig. Inte långt efteråt får han inbrott och en del av smyckena stjäls. Hemliga klubben griper in för att ta reda på vem som kan ha stulit smyckena.

Fallet med den listige snattaren inleds med att Moa och Måns ser att ett evenemang som heter Storkens dag ska hållas i Alingsås. Där anordnas bland annat en storktävling, då man ska leta rätt på så många storkar som möjligt inne i gallerian. Moa och Måns bestämmer sig för att vara med, de är ju faktiskt experter på att hitta saker. Men det visar sig svårare än de trott. När larmet tjuter i en av butikerna överger de storkjakten och försöker hitta den som har stulit i butiken istället.

Böckerna om Hemliga klubben är spännande, kluriga och roliga pusseldeckare. I boken får vi även ta del av Moas och Måns hemliga skriftspråk, vilket gör boken extra spännande. Böckerna vänder sig inte till de allra nybörjarläsarna, men de är fortfarande lättlästa med stor text, mycket luft på sidorna och många bilder. Böckerna utspelar sig i Alingsås och det är ju alltid roligt med svenska deckare. Böckerna om Hemliga klubben har ett lite lugnare tempo än böckerna om Lasse-Maja och dessutom är de mer realistiska. De vänder sig till barn mellan 6-9 år.