Hemmafru 2.0

Att pyssla med hemmet, koka egen saft, laga långkok och arrangera rosor har plötsligt blivit inne igen. Fast det som förr var Hemmafru 1.0 är nu Hemmafru 2.0. Skillnaden är att dagens hemmafruar gör sådant på kvällar och helger, efter jobbet. Det märkliga är hur detta hemmafruideal kan frodas bland jämställdhet och karriärsatsande unga tjejer. Författaren Marina Nilsson har studerat fenomenet med hemmafruar och berättar om detta i boken Hemmafru 2.0 (Ica bokförlag). Hon intervjuar forskare, psykologer och trendanalytiker för att få reda på hur det kan komma sig att det är så inne med hemmafruidealet och varför det plötsligt blivit så inne just nu. Boken är underhållande och välskriven, men jag har svårt att säga vad jag tycker och tänker efter att ha läst den. Jag känner igen mig i mycket av det hon skriver, och jag håller med om en del, men det finns också mycket jag inte håller med om. Oavsett vilket så är det en bok som synliggör många viktiga saker kring jämställdhet, konsumtion och livsstil. Jag rekommenderar att ni läser boken för att kunna se på världen med nya ögon och därefter bildar er egen uppfattning.