Hjälp, vem är jag?

Jag har alltid tyckt om Caroline af Ugglas och därför blev jag intresserad när jag såg att hon skulle komma ut med en bok. Boken heter Hjälp, vem är jag? och den är skriven i samarbete med UKON, (Ulf Karl Olov Nilsson), psykolog och poet. Boken är utgiven av Piratförlaget. Bokens undertitel är anteckningar från en terapi och den meningen säger mycket om vad boken handlar om. I boken får vi nämligen följa Caroline under hennes terapisamtal med UKON. Under ett och ett halvt år har de bedrivit ett antal psykoterapisessioner och boken är en dokumentär och ordagrann skildring av terapin.

Det här är en bok där vi verkligen kommer under skinnet på Caroline af Ugglas. Naket och utelämnande berättar hon om allt från familjehistoria och barndom till depressioner, ångest, de vilda ungdomsåren och den djupa kärleken till sin egen familj. Vissa av terapisessionerna följer en röd tråd, andra blir mer blandade. Ibland får Caroline djupa insikter och aha-upplevelser, ibland handlar det mer om att prata av sig. Vartefter man läser boken så växer Carolines livshistoria fram och den är väldigt intressant att ta del av. Det här är en annorlunda bok. Jag kan inte minnas att jag har läst något liknande tidigare. Det är ingen bok att sträckläsa utan jag läste ett kapitel här och där under ett par månaders tid. Under läsningen hinner man själv fundera över de teman som tas upp i boken och jag fick också några insikter av att läsa, vilket jag inte trodde innan läsningen. En sådan här bok skulle inte kunna ges ut av vem som helst, men det känns klockrent att just Caroline af Ugglas gör det.