Hoppsan, jag är död!

Min gode vän Fredrik skickade en bok till mig för ett tag sedan. En bok som han själv hade läst och tyckte att jag också skulle läsa. Det har dröjt ett tag eftersom jag hade mycket annat att beta av först, i form av tentor och liknande. Men igår satte jag igång och läsa, parallellt med att jag läste För bra för att dö. Jag behövde dessa två böcker som motvikt till varandra. För bra för att dö är en skrämmande bok, som kräver en paus då och då. I dessa pauser läste jag istället alltså Hoppsan, jag är död.

Den är skriven av Arto Paasilinna och handlar om en kille, cirka 30 år, som råkar bli påkörd och dö. Boken handlar om hans liv efter döden. Den är otroligt lättläst och humoristisk. En perfekt bok nu när jag ville ha lite motvikt till den andra, skrämmande boken som jag läste. Jag trodde först att boken skulle vara ganska ytlig, men den var djupare än jag trodde. Författaren har byggt upp en komplett värld för livet efter döden. Huvudpersonen beger sig på en resa, där han träffar andra döda, både kända och okända personer. Han hinner också tänka tillbaka på sitt liv och försöker förändra välden för de som fortfarande lever. Boken känns genomarbetad. Persongalleriet är superbra och detaljrikedomen är stor. Filosofin finns med hela tiden, även i de roligaste styckena. Man börjar ofelbart att tänka på vad man själv anser om livet efter döden. Kul med böcker som ger upphov till lite reflektion och tankar. En läsvärd bok som är både underhållande och tankvärd samtidigt.