Hugo och Vilma

Otur på en onsdag     Tokigt på en torsdag

Otur på en onsdag och Tokigt på en torsdag är tredje respektive fjärde boken i serien om Hugo och Vilma. Förra året utkom Mystiskt på en måndag och Typiskt på en tisdag.

I Otur på en onsdag hamnar Vilma och Hugo mitt i ett sjukhusmysterium. Hugos mamma har hamnat på sjukhus och till samma sal kommer en tjej med nerdragen keps. Hugo känner igen henne som stjärnan från Melodifestivalen, Nelly Jools. Hugo ringer efter Vilma så hon också kan få träffa Nelly, men medan Hugo väntar på Vilma ser han en skum man stryka omkring i korridoren. Tänk om han ska kidnappa Nelly? Men det visar sig förstås att ingenting är som barnen tror. Och ibland kan det som först ter sig som en otursdag faktiskt vara en lyckodag.

I Tokigt på en torsdag ska Vilma, Hugo och Alex få rida hos morbror David på hans gård. Men Vilma är inte som vanligt. Hon och Alex börjar bråka och Vilma blir jättearg – och elak. Vad har hänt med henne? Hugo blir rädd att han gjort något eller att hon inte vill vara vän med honom längre. Men det visar sig vara något helt annat som trycker Vilma.

Den här bokserien är väldigt bra för nybörjarläsarna som börjat nosa på kapitelböcker. Böckerna är tunna, med korta kapitel, korta meningar, ett enkelt, lättläst språk, många illustrationer och vardagsnära spänning i miljöer som det är enkelt att känna igen sig i. Böckerna är skrivna av Emelie Andrén och illustrerade i svartvitt av Veronica Ljunglöf. Illustrationerna är humoristiska, träffsäkra och detaljrika och passar fint till berättelserna. Det är roligt att berättelserna är lite olika sinsemellan, det är både relationer, spänning, läskigt, hästar och knasigheter i en salig blandning och det gör också att böckerna passar till en bred målgrupp.