Humlan Hanssons hemligheter

Hero background imageHumlan Hansson är elva år och går i femman. Hennes liv var rätt bra, fram tills den dag då hon fick vattkoppor. Etthundratre kliande vattkoppor som gjorde att hon var tvungen att vara borta från skolan i två veckor. När hon kom tillbaka hade hennes bästis Nour börjat vara med hästtjejerna istället. Nu låtsas Nour som att Humlan inte längre finns. Humlan börjar skriva dagbok. I baksidestexten kan vi läsa:

Det är jag som är Humlan och i den här boken ska jag:

  1. Få tillbaka min bästis Nour som kidnappats av hästtjejer.
  2. Ge min faster livsgnistan tillbaka så att hon börjar måla igen.
  3. Göra så att mamma slutar vara kär i någon annan än pappa.
  4. Avslöja mina innersta hemligheter.

Men VARNING för: Mosade hjärtan, vargtimmar och redskapsgymnastik. Mvh/ Humlan Hansson.

Som ni förstår är Humlan Hanssons hemligheter en dagboksbok fylld med vardagsdramatik. Det är högt och lågt, humor och allvar, glädje och sorg.

Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Ibland känns det som om Humlan förvandlats till ett akvarium av tårar och då måste hon låsa in sig på skoltoaletten och tömma ut lite. Hon är faktiskt rätt bra på att gråta. Kanske ska hon bli både berömd konstnär och filmstjärna när hon blir stor?

Hero background image

Ja, livet är inte lätt för Humlan. Det är ibland hög igenkänning, ibland är det mer skruvat så man får skratta åt eller med Humlan och känna att ens eget liv kanske är ganska lugnt ändå. Det är en existentiell berättelse om vänskap, svek, längtan, psykisk ohälsa, ensamhet, utanförskap och sorg. Väldigt tunga ämnen alltså. Men det förpackas med fingertoppskänsla och humor så boken blir en perfekt blandning av roligheter, pinsamheter och svärta.

Hero background image

Texten är lättläst med korta kapitel och själva dagboksformen gör ju också sitt till för att det ska vara kortfattat, men ändå med ett starkt driv och en önskan om att få läsa vidare så man ser hur det går för Humlan nästa dag, och nästa. Jag bara älskar alla de små listorna som finns här och var, precis som hämtade ur mina egna dagböcker från samma ålder! Illustrationerna av Ester Eriksson matchar texten på ett ypperligt sätt. De är också tecknade med mycket svärta och humor i en bra blandning. Lite yviga, spretiga, råa, gestaltande och oändligt genomtänkta och välgjorda. Så roligt att se att illustrationerna får ta så stor plats, trots att det är en kapitelbok för mellanåldern. Extra roligt att också illustrationerna stundvis är lika skruvade som texten, som när hästtjejerna skildras med hästhuvuden istället för människohuvuden. Det skapar en sån härlig känsla.

Hero background image

Åh vad jag längtar efter att få bokprata om den här boken och låta mellanstadieeleverna få ta del av Humlan Hanssons hemligheter.

Humlan Hanssons hemligheter är skriven av Kristina Sigunsdotter, illustrerad av Ester Eriksson och utgiven av Natur och Kultur. Den är nominerad till Augustpriset 2020 i kategorin barn- och ungdomslitteratur.