I väntan på besked – flyktingar berättar

I väntan på besked : flyktingar berättar (inbunden)Under ett års tid har författaren Doris Dahlin och fotografen Per-Erik Åström besökt flyktingförläggningar i sin gamla hemstad Härnösand. Där mötte de flera av de personer som under 2015 och 2016 tog sin tillflykt till vårt land. Nu har de samlat några av deras berättelser i boken I väntan på besked – flyktingar berättar. Det som de alla har gemensamt är ju just det att de befinner sig i ett slags vacuum eftersom de ännu inte vet om de får stanna i Sverige eller inte.

Det här är en oerhört läsvärd bok om ett tungt, men viktigt ämne. Jag trodde att boken skulle innehålla texter skrivna av flyktingarna själva, men det är Doris Dahlin som skrivit texterna i reportageform. Det innebär att intervjuer blandas med miljöskildringar och fakta. På samma sätt blandas porträttbilder med miljöbilder. Flyktingarna bor i det gamla fängelset i Härnösand och Härnösand är en plats som jag väl känner till. Jag har pluggat i staden, jag träffade min make där och varje gång jag åkte hem till mina föräldrar åkte jag genom staden. Fängelset ligger precis vid E4 och jag har tänkt på det varje gång jag åkt förbi, tänkt på de som bor därinne nu, vad de varit med om. Nu har några av dem fått en röst tack vare Doris Dahlin och jag kan inte låta bli att bli berörd. För mig blir det kanske extra nära då jag åkt förbi där så många gånger. Men överhuvudtaget lyckas författaren beröra, med få ord och korta texter skapar hon en bild av deras liv och vardag, såväl nu som tidigare, och det är starka berättelser. Fotografierna är också helt magiska. Bokens tjocka pärm och kraftiga sidor ger ett påkostat intryck. Det här är en bok som jag rekommenderar till alla. Läs, titta, bläddra, berörs och få perspektiv.

I väntan på besked är utgiven av Libris bokförlag i samarbete med Bilda. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.