Ika & Ibsen Onda ögat

Ika & Ibsen Onda ögat (Rabén&Sjögren) är en rolig, spännande och tokig bok. Skriven av Mikael Engström.

Ika och Ibsen ska börja ettan. De är spända och förväntansfulla. Ibsens föräldrar tycker att det är viktigt att man inte bara följer med strömmen utan vågar gå mot normen. Därför skickar de Ibsen till sin första skoldag i rosa skor. Men kan man ha rosa skor när man är kille? Jings och Jangs tillhör de stora killarn och går i trean. Deras radarblickar får genast syn på Ibsens rosa skor. Trots Ibsens försök att göra sina skor bajsbruna genom att täcka dem med lera är de ute efter honom. Tur att Ibsen har sin bästa kompis Ika. De springer ner i skolans källare. Men det går historier om att Hängde Hassan finns där. Är det sant? När Ika och Ibsen hör ljud nere från källaren vet de inte vad de ska tro.

Ika och Ibsens familjer är rätt så tokiga. Och det händer alltid något nytt när de är med familjerna. Ikas föräldrar tjafsar ständigt med varandra och hennes lillebror Mini-Damp är jobbigast av alla.  Och Ibsens pappa ordnar födelsedagskalas med gräddtårta för deras sköldpadda.

Den här boken riktar sig till barn i ålder 6-9 år. Den är lättläst och illustrerad med tokiga skissliknande bilder. Ett stort plus till denna bok är att den är skojig och bjuder på många skratt. Men den är även spännande. Samtidigt tar den upp aktuella ämnen som rädslan att bli retad om man sticker ut ur mängden. En riktigt bra bok.