Ishavspirater

Ishavspirater har vi också, precis som Ordbrodösen, läst i Barnbokscirkeln på Facebook, men jag är lite sen med att skriva om den här på bloggen. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och den har nominerats till Augustpriset 2015, vilket jag inte tycker är konstigt, för det är en läsvärd bok.

Ishavspirater handlar om Siri och hennes lillasyster Miki som blir tillfångatagen av den mytomspunna piraten Vithuvud. Siri bestämmer sig för att ta upp kampen mot honom och åka för att ta tillbaka sin lillasyster. Något som ingen vuxen någonsin har vågat sig på. Visserligen är Siri fruktansvärd rädd, men hon ger sig ändå iväg, för Mikis skull, för hur rädd ska inte hon vara ensam i piraternas våld! Siri beger sig ut på en farlig resa, en resa där hon närapå mister livet, men också vinner flera vänner och till slut lyckas hon också med sitt mål.

Den här boken har det mesta man kan önska sig av en bok för den här målgruppen. Ett svindlande äventyr, en modig tjej, pirater och vargar, spänning, känslor, humor och dramatiska miljöskildringar i en karg övärld. Författaren Frida Nilsson är makalös på att bygga upp en stämning som sedan håller i sig genom hela boken, vilket skapar en känsla av att vilja läsa mera och inte kunna slita sig om man inte får reda på vad som händer. Det här är en pärla att sjunka in i för sträckläsarna. Men också en magiskt bra högläsningsbok så fler får ta del av denna härliga äventyrssaga.

Ishavspirater är utgiven av Natur & Kultur och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.