Jag är Ida

Häromkvällen läste jag en första bok på maj månads tema i Temaläsning 2017. Månadens tema är mamma, pappa, barn, ett brett tema där jag tänker att föräldraskap på många olika sätt är den röda tråden. Först ut i detta tema blev Jag är Ida – en ung kvinnas våldsamma liv och kampen för hennes barn, en lättläst bok om ett tungt ämne. Det är en självbiografisk och därmed sann berättelse om Ida Holmsten och hennes liv som kantas av utanförskap, en frånvarande mamma, en frånvarande pappa, alkohol och våld. Det är det som Ida har vuxit upp med och det är det som hon känner till. Men Ida är också mamma till barnen Sofia och Adam. Barnen som hon älskar mest av allt. Ändå kan hon inte riktigt lämna sitt tidigare destruktiva liv bakom sig och en vacker dag är längtan dit allt för stor. Det dröjer inte länge förrän hon blir av med barnen och sedan börjar kampen om att få tillbaka dem.

Det är en bok som verkligen berör. Som mamma är det förstås lätt att känna igen sig i Idas moderskänslor och kärleken till barnen, samtidigt som det är så svårt att förstå hur en längtan efter något annat kan vara större än barnen. Men det är intressant att få en inblick i någon annans liv och man får förstås en förståelse för varför det blir som det blir. Dessutom är det imponerande att se Idas helomvändning och att hon till slut tar sig ut ur kriminaliteten och blir den mamma som hon innerst inne alltid har velat vara. Språkmässigt tycker jag att boken lämnar en del att önska, här är det berättelsen som är i fokus och det är väl så det ska vara. Men boken upplevs lite hoppig och vissa delar skildras lite för ingående, medan andra delar hastas förbi när man hade velat fördjupa sig lite mer. Men hur som helst är boken lättläst, jag sträckläste den medan Sverige spelade mot USA i hockey-VM häromkvällen och jag lovar, jag fick mer ut av min lässtund än av matchen 🙂

Jag är Ida är utgiven av Pocketförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.