Kärleken till en skrot

Kärlek till en skrotMitt i de djupa Värmlandsskogarna, i byn Båstnäs, precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, ligger en unik bilskrot där ungefär 1000 bilvrak från 1030-talet och fram till 1970-talet förenas med naturens krafter. En gång var det en fungerande bilskrot där två bröder bedrev en kommersiell verksamhet. Idag är det Sveriges mest spektakulära bilkyrkogård eftersom vrakdelar från bilismens genombrott och framåt har lämnats kvar och rostar sönder ute i skogen. Det pågår ständiga diskussioner: är bilskroten ett kulturminnesmärke eller en miljöfarlig avfallsplats som borde ha sanerats för länge sedan?

Jag har aldrig varit där, men jag har läst och hört att det ska vara en unik, spektakulär och konstigt nog vacker plats. En plats där mötet mellan bilvrak och natur skapar något alldeles unikt. En plats som har påverkat och inspirerat såväl konstnärer som bilentusiaster både i Sverige och utomlands. Jag har platsen på min ”bucket list”, det är en plats jag någon gång skulle vilja besöka om jag har vägarna förbi. Jag tror min bilälskande make skulle tycka att det vore roligt att åka dit också.

Tills dess att vi kan se platsen med egna ögon kan vi bläddra i och fascineras av boken Kärleken till en skrot som både är en berättelse om bilskroten i Båstnäs och en produkt av fotoprojektet Cemetery Love som pågick mellan 2012 och 2013 då fotografen Staffan Ekengren tillbringade många och långa dagar på bilkyrkogården.

Kärleken till en skrot av Staffan Ekengren är en intressant bok. Här varvas historien om bilskrotens start, utveckling och avveckling med berättelser från lokalbefolkningen och såklart massor av bilder. Som mest fanns det 2000 bilar på bilskroten och affärerna gick riktigt bra ända in på 80-talet. Men när bröderna trappade ner sitt arbete på bilskroten och så småningom förlorade sin skrotningslicens fick de kvarvarande bilarna alltså stanna kvar i skogen. Uppskattningsvis består bilkyrkogården av omkring 1000 fordon, av märken som Volvo, Volkswagen, Saab, Ford, Opel, Vauxhall, Austin, Dodge, DKW och Chevrolet. Eftersom författaren i grunden är fotograf så är boken förstås fylld av bilder och de är väldigt intressanta. Han har fångat detaljer som påminner oss om historiens vingslag. Varje år lockar skroten till sig en strid ström av besökare från stora delar av världen. En del av dessa besökare får också komma till tals i boken. Deras berättelser om de intryck de fått vid sina besök varvas med berättelser om hur de inspirerats av besöket på bilskroten. Man får också ta del av de diskussioner som pågår kring bilskrotens vara eller icke vara. Hur ser till exempel kommunen på den? Och vad tycker företrädare för dagens bilskrotar? Ett som är säkert är i alla fall att bilkyrkogården har berört människor både i Sverige och i andra länder. Och vad man än tycker om den kan man bläddra i Kärleken till en skrot och fascineras av bilderna. En bok både för den bil-, foto- och historieintresserade. Boken är utgiven av bokförlaget Votum och kan lånas på biblioteket eller köpas på Adlibris eller Bokus.