Kärleken

KärlekenKärleken är andra delen i förlaget Lovereads nya satsning på serien Ellens val som kommer vara skriven av flera olika författare. De två första böckerna, Det nya livet och så Kärleken då är skriven av Helena Dahlgren. De nästkommande två böckerna i serien är skrivna av Moa Eriksson Sandberg.

Böckerna handlar om Ellen som flyttar till Ljungsala (Lund) och börjar studera litteraturvetenskap. Det är en tid i förändring då det nyligen blivit tillåtet för tjejer att studera på universitet och det hänger i luften en hel del andra förändringar, som kvinnlig rösträtt. Ellen tänker mycket på kvinnans frigörelse, feminism och jämlikhet och hon går även på möten med en kvinnoförening för att diskutera sådana frågor.

Samtidigt har hon ett dilemma, hon kilar stadigt med pojkvännen Jonas, men passar de verkligen ihop. Mjölkbudet Jonas delar inte hennes passion för böcker och hon får inget intellektuellt utbyte med honom, men han är snäll och glad och de har ett passionerat förhållande. På universitetet möter Ellen Carl, en doktorand i historia som delar hennes intresse för läsning och som hon har djupa samtal med och en själslig koppling som hon inte har med Jonas. Dessutom letar Ellen fortfarande efter systern Isa som försvunnit när hon gifte sig med Hjalmar.

Jag slukade denna bok precis som jag slukade den första. Det är så spännande att läsa om hur kvinnor hade det för hundra år sedan och hur Ellen slår sig fram och tar plats i sin nya hemstad och på universitetet. Det är inte självklart för henne och hon ifrågasätter ofta om hon verkligen passar in och borde kämpa som hon gör, men hon ser också studierna som ett kall som hon inte kan välja bort. Boken är snabbläst, lättläst, romantisk, mysig och samtidigt med en historisk kontext och ett belysande av viktiga frågor som också faktiskt till stor del är aktuella och betydelsefulla än idag. Nu längtar jag efter att få läsa de kommande böckerna i serien.