Kattvännen

KattvännenKattvännen handlar om Lo som flyttar med sin mamma och hennes nya partner Sam till en gammal nerlagd skola där de ska renovera och starta ett pensionat. Men de hinner knappt flytta in förrän mystiska saker börjar hända. Det verkar som att det finns några som inte är förtjusta över att de flyttat till byn.

Lo blir vän med grannen Ove och hans 42 katter. Han visar Lo att det finns väsen som inte alla kan se. De har funnits i byn i urminnes tider och vill inte att något ska hota byns överlevnad.

Det här är en spännande och annorlunda bok som handlar om flera olika ämnen och rör sig i flera genrer. Familj och vänskap är två stora teman, men också folktro, väsen och magisk realism. Det handlar om glesbygdens avfolkning, om gammalt och nytt, förändring och bevarande, om mod och kärlek. Det är spännande, men också tänkvärt och laddat. Det handlar också om huvudpersonen Los känslor inför att få en bonusförälder. Lo och mammans nya partner Sam benämns aldrig med kön, vilken ökar möjligheten att så många läsare som möjligt ska kunna identifiera sig.

Kattvännen är skriven av Malin Eriksson Sjögärd. Den är rikt illustrerad av mystikens mästare Lina Blixt som bland annat ligger bakom illustrationerna till Monsterbestiarium. Extra kul för min del att läsa denna bok eftersom jag jobbat ihop med Lina på bibblan där jag jobbar.

Photo by Barnboksbloggen on February 16, 2021. May be an illustration.

Boken vänder sig till barn från cirka 7 år och passar såväl för högläsning som att läsa själv. Den är utgiven av bokförlaget Opal.