Kerstin och jag

Kerstin och jag är en av Astrid Lindgrens lite mindre kända böcker. Det är en ungdomsbok som handlar om två tvillingsystrar, Kerstin och Barbro. I baksidestexten på den första utgåvan som havs ut 1945 står det såhär om boken:

Kerstin och Barbro är ett par tvillingar i tonåren som genom en ödets eller rättare sagt en faders nyck råkat hamna på en mindre herrgård på landet.

Hur den förfallna gården sätts i stånd trots brist på kontanter, om tvillingarnas del i denna återuppbyggnad och hur de skaffar sig var sin manliga beundrare, därom handlar denna glada och skojfriska bok.

Kerstin och jag

Astrid Lindgren älskade lantlivet och naturen. Hon växte upp på landet och visste en hel del om lantlivet. Därför sägs denna, hennes andra, flickbok, vara en hyllning till lantlivet och till naturens skönhet. Dessutom är den en rolig skildring av ännu en ung hjältinna med skinn på näsan.

Kerstin och jag är alltså en flickbok/ungdomsbok om ett par tvillingsystrars upptåg på en mindre gård ute på landet. Framförallt får vi följa den ena systern, Barbro. Vi får följa flickorna när de flyttar till gården Lillhamra, hur de lär känna gårdsfolket och gårdens omgivningar, hur de får nya vänner, blir förälskade, drabbas av kärlekssorg, utför hårt arbete och njuter av nöjen som promenera, cykla, arrangera kräftskiva och åka sportbil. Det är alltid roligt att läsa Astrids härliga språk och denna skildring innehåller massor av värme och humor. Det är en mysig och trevlig bok som jag är glad att ha läst, men jag tycker inte att den tillhör Astrid Lindgrens bästa böcker.

Kerstin och jag finns att låna på biblioteket samt att köpa på Adlibris och på Bokus.