Kluriga deckare för lågstadiebarnen

Här är en hel rad med spännande och kluriga deckare för barn i lågstadieåldern, 6-9 år. Tipsa gärna de barn som vill använda sommarlovet till att läsa om mysterier.

Det mystiska paketetDet mystiska paketet är en bok i serien Skoldeckarna. Den är skriven av Lena Lilleste och illustrerad av Lena Forsman. Det är en lättläst bok som vänder sig till nybörjarläsarna. Hittills finns det fem böcker i serien och de handlar om Max och Penny som löser olika mysterier som inträffar på deras skola. I just denna bok åker klassen iväg på ett museum och de ser en av museets vakter ge ett mystiskt paket till en äldre dam, som i sin tur betalar honom pengar. De bestämmer sig för att följa efter vakten för att ta reda på vad det egentligen är som har hänt. Böckerna i denna serie är humoristiska och lagom spännande. Eftersom de utspelar sig i skolmiljö är de vardagsnära och realistiska. Texten är skriven med små bokstäver, men i de färgsprakande illustrationerna finns pratbubblor där texten är skriven i versaler. Därmed kan man träna sin läsning på två nivåer. Använder man boken som högläsningsbok kan barnet kan läsa texten i pratbubblorna och de barn som kommit lite längre i sin läsning kan läsa hela boken själv. Det mystiska paketet är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lättlästa mysterier. Cirkusdeckarna och godismysterietCirkusdeckarna och godismysteriet är den tredje delen i den lättlästa serien om Cirkusdeckarna skriven av Dan Höjer och illlustrerad av Tomas Antila. Här är det Kaspar och Katinka som löser olika mysterier. De bor på en cirkus som åker runt i landet och uppträder. I just denna bok uppträder cirkusen vid en godisfabrik. Men något är konstigt med godiset. Någon verkar ha hällt peppar i godissmeten. Vem kan det vara? Även här är det färgstarka illustrationer som dominerar uppslagen. Texten är kort och enkel med mycket dialog. Cirkusmiljön är förstås en spännande fond och extra kul är det att denna bok utspelar sig i en godisfabrik! Vilket barn drömmer inte om att besöka en sådan fabrik? Boken är pedagogisk och presenterar tydligt ledtrådar och misstänkta, inte minst genom uppslaget på de sista sidorna där Kaspar och Katinka i text och bild berättar utförligt hur de löste fallet. Boken innehåller också lättläst fakta om Gammelstad där cirkusen uppträder denna gång och sist men inte minst så får vi också Kaspar och Katinkas bästa deckartips. Cirkusdeckarna och godismysteriet är utgiven av bokförlaget Semic och finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Cirkusdeckarna och surströmmingsmysterietCirkusdeckarna finns också som kapitelbok för de barn som kommit längre med sin läsning och vill ha tjockare böcker. Cirkusdeckarna och surströmmingsmysteriet är bok nummer 21 i serien, men i oktober kommer faktiskt den 23:e boken ut, så det finns mycket att läsa ifall man tycker om att läsa om Cirkusdeckarna. Det är Kaspar och Katinka på cirkus Pommery som är i huvudrollen. Cirkusen besöker nya städer i varje bok och Cirkusdeckarna löser ett mysterium på varje plats. Denna bok utspelar sig i Ångermanland, det landskap jag kommer ifrån, vilket gör att mitt hjärta klappar lite extra för just denna bok i serien. En silverskatt stjäls från Skuleberget och tvillingarna Kaspar och Katinka tar upp jakten på tjuvarna, vilket leder till ett spännande äventyr bland segelflyg, surströmmingslukt och blåbärsris. Boken har 156 sidor, men texten är i en lite större storlek och det finns gott om svartvita bilder. Kapitlen är korta och texten enkel, vilket gör att boken är relativt lättläst. Böckerna i denna serie brukar också vara populära högläsningsböcker. Jag gillar att böckerna också berättar lite om de platser där cirkusen befinner sig, vilket gör att man får lite geografikunskaper som bonus när man läser. Cirkusdeckarna och surströmmingsmysteriet är skriven av Dan Höjer och illustrerad av Stina Lövkvist. Den är utgiven av bokförlaget Semic och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lättlästa deckargåtor : som du kan lösa själv!Lättlästa deckargåtor som du kan lösa själv är utgiven av En bok för alla med Annika Lundeberg som redaktör. Den innehåller en lång rad olika deckargåtor, både korta och längre. En del är på bara en mening och andra är i form av en berättelse på några sidor. Varje uppslag har illustrationer i svartvitt. En del av gåtorna har hänt på riktigt. Andra är bidrag från kända barnboksförfattare som Andreas Palmaer, Mats Wänblad, Per Bengtsson och Peter Bergting. Kul bok för den som själv vill vara med och klura som en detektiv. Längst bak i boken finns lösningar på alla gåtorna. Lättlästa deckargåtor som du kan lösa själv finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hemliga trean. KråkmysterietKråkmysteriet är en bok i serien Hemliga trean, en fristående deckarserie där det just nu finns sju böcker. Den handlar om Fanny och Felix som tillsammans med sin farbror Charlie löser olika fall. I denna bok blir de inbjudna till Madame Elviras hus i Kråkbergabo för att undersöka om det spökar där. I hela byn finns massor av kråkor, men allra flest är det kring Elviras hus. Varför är det så? Och varifrån kommer alla läskiga ljud och skuggor? I denna bok är det massor av spännande ingredienser. Det är spöken, andar, seanser, fåglar, en gammal nerlagd bokhandel och därtill ett överraskande slut. Boken har ungefär hundra sidor indelade i tretton kapitel. Det är ganska mycket text, så boken kräver en lite mer van läsare än nybörjarläsare, men den passar också mycket bra som högläsningsbok. Den är lagom läskig, lagom spännande och hela tiden finns glimten i ögat närvarande. Fina färgbilder med både spänning och humor bidrar till läsupplevelsen. Jag gillar verkligen hunden Taggen som också är med på ett hörn och löser mysterierna. En perfekt serie för de som vuxit ur LasseMajas detektivbyrå. Kråkmysteriet är skriven av Sanna Juhlin, illustrerad av Sandra Fröjd och utgiven av Ordalaget bokförlag. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Guldringens gåtaGuldringens gåta är den senaste boken i serien om Emil Wern detektiv som är skriven av Anna Jansson. Hon skriver ju som bekant också deckare om polisen Maria Wern och Emil är alltså Maria Werns son. Emil och hans syster Linda har en detektivbyrå i en gammal kiosk som står på deras tomt och tillsammans med sina kompisar löser de olika mysterier. Detta är bok nummer 18 i serien och faktum är att det i år är 10 år sedan den första boken i serien om Emil Wern kom ut. Grattis Emil och författaren Anna Jansson! Just denna bok är inspirerad av ett verkigt brott, ett verkligt fall som aldrig blivit löst och Emil Wern får detta som ett cold case. Mysteriet med den försvunna Havorringen. Havorringen var en oskattbar halsring som vägde åtta hekto rent guld. Den hittades i Havor på Gotland 1961 och stals från museet 1986. Spekulationerna har varit många under åren och nu är det alltså Emil Werns tur att försöka lösa fallet. De får hjälp av Tomas Hartman, Maria Werns kollega, polisen som aldrig har slutat grubbla över hur stölden egentligen gick till och vem som var den skyldige. Böckerna om Emil Wern är spännande, verklighetsförankrade och realistiska. Betydligt mer realistiska än till exempel Cirkusdeckarna och LasseMaja. De är också lärorika för den som vill lära sig mer om polis- och utredningsarbete. Samtidigt så är de förstås roliga, underhållande och spännande. Denna bok har strax över 80 sidor, rätt så luftig text och många illustrationer i svartvitt av Mimmi Tollerup. I boken finns också karta över Visby där boken utspelar sig och en ordlista över ”polisord” som kan förekomma i texten. Varje bok i serien bygger på något slags dilemma, något att ta ställning till och diskutera kring. Till exempel om man får ta lagen i egna händer om man tycker att det behövs och om man får fotografera någon och lägga ut bilden på nätet? Det gör att böckerna är bra högläsningsböcker. Guldringens gåta är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.