Köp dig fri!

Köp dig fri – Om design, överlevnad och konsumtion av Ingrid Sommar och Susanne Helgeson (Bokförlaget Arena) är en bok som handlar om konsumtion på olika sätt. Författarna diskuterar till exempel vad begreppet ”sjukt billigt” innebär. Vem är det som får betala för de sjukt låga priserna? Boken utgår från tio frågor som alla är sprungna ur Spelar det någon roll för hållbarheten… Om jag köper second hand eller nyproducerat? Om jag köper unika eller massproducerade saker? Om det jag shoppar kan återvinnas? Om jag köper billigt eller dyrt? Och så vidare. Varje fråga har sedan ett kort och ett långt svar. Bokens stora behållning är att den informerar om konsumtion och hållbarhet, men utan att komma med några pekpinnar eller skriva läsaren på näsan. Jag känner dock att jag ändå saknar de där konkreta handfasta råden kring hur man ska göra och vad man ska börja med om man blir sugen på att förändra sina konsumtionsvanor.