Laga barnmat

Bildresultat för laga barnmat lisa barnesIgår skrev jag om Smakäventyret som är en fakta- och tipsbok när det handlar om att introducera mat för bebisar. Idag tipsar jag om boken Laga barnmat som är raka motsatsen – den handlar inte så mycket om fakta kring mat och barn, utan istället finns här massor av recept för den som vill laga sin egen barnmat.

Laga barnmat innehåller ett 80-tal recept för barn mellan 6-18 månader. De är indelade efter ålder och tanken är att man ska introducera gryn och enkla frukt- och grönsakspuréer vid cirka 6 månaders ålder, gå vidare med mat med större bitar vid 8 eller 9 månaders ålder och så småningom komma fram till riktiga måltider vid 12-18 månaders ålder. Självklart kan man ju plocka recept hejvilt ur bokens olika kapitel om det passar en själv bättre. Boken introduceras med ett litet faktakapitel och avslutas med ett avsnitt om näringslära för barn. Det finns också ett kortare avsnitt som handlar om olika sätt att laga barnmat, verktyg som är bra att ha i köket och förslag på hur man bäst kan förvara den hemlagade barnmaten. Men fokus ligger som tidigare nämnts på recepten. Jag gillar att recepten är presenterade väldigt snyggt formgivna och med massor av bilder. Ett minus dock för att boken inte känns hundra procent anpassad till svenska förhållanden och svensk mat eftersom den är översatt. Boken är utgiven av Hälsoförlaget.

One thought on “Laga barnmat

  1. egentligen behövs det inga barnmatsrecept, utan salt kan de små äta vanlig mat, som resten av familjen. Våra barnbarn har inte heller ätit någon burkmat, yngsta ett-åringen får inte längre mosad mat – utan äter hela bitar morot, bönor… Äldsta barnbarnet kunde hålla i en hel kycklingklubba som 1-åring. Hon kunde redan då äta kronärtskocka; stoppa bladet i smöret och dra mellan tänderna!

Comments are closed.