Låt det brinna

Låt det brinnaFonden till deckaren Låt det brinna är att den största skogsbranden i modern tid rasar i Sverige. Brandmännen arbetar dygnet runt för att hejda eldens framfart. Mitt i allt detta arbete hittas liket av en kvinna i en damm. Ingen vet hur länge hon legat där eller vem hon är. Kriminalkommissarie Stella Robertsson som i vanliga fall arbetar på NOA, polisens nationella operativa avdelning, kallas upp för att bistå den lokala polisen i mordutredningen.

Stella Robertsson har som så många andra huvudkaraktärer i deckare ett trassligt privatliv och just nu är det trassligare än någonsin. Samtidigt har hon i princip gjort sig omöjlig på sitt arbete. Hon gör lite som hon vill. Till sin hjälp i denna mordutredning får hon den lokale mordutredaren Tommy Reyer som är hennes raka motsats och tillsammans kastas de in i en utredning som leder dem till människans mörkaste sidor…

Låt det brinna är skriven av Björn Paqualin som är manusförfattare och varit med om att skriva tv-serier som Blå ögon och Hassel. Detta är första delen i en blivande trilogi om Stella Robertsson. Boken är lättläst och har ett starkt driv. Det är inte svårt att se denna som kommande filmatisering och man märker tydligt författarens vana av att skriva just manus. Det är rappt och högt tempo. Samtidigt hade jag önskat mig mer fördjupning i karaktärsbeskrivning och miljöskildring. Det känns som att det saknas. Det skrapas ofta på ytan.  Framförallt hade jag velat lära känna Stella mer, för hon är en intressant karaktär. Jag hade också velat veta var berättelsen utspelar sig. Det är spännande, mörkt, intensivt, samhällskritiskt och överraskande. Korta kapitel, många cliffhangers och tyvärr ganska orealistiskt. Det här är ingen bok jag kommer att minnas särskilt länge. Men det var trevlig underhållning och jag kommer troligen att läsa de kommande två böckerna i serien.