Lev som du vill

Våga bestämma hur du vill leva, trotsa de som vill hindra dig och glöm aldrig de drömmar som brinner inom dig!

Lev som du vill : tio svenska kvinnor visar vägenPolitikern och författaren Birgitta Ohlsson brinner för rättvisa och feminism. I boken Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen lyfter hon sina unga läsare med tio orträtt av kvinnor som hon beundrar, samt ger kloka råd och ord på vägen till läsaren, inspirerat av de tio kvinnorna.

De vi kan läsa om i boken är Ingrid Bergman, Drottning Kristina, Astrid Lindgren, Heliga Birgitta, Katarina Taikon, Fadime Sahindal, Elise Ottesen Jensen, Sonja Kovalevsky, Selma Lagerlöf och Greta Thunberg. Som ni ser är det en stor bredd på valet av kvinnor och det gör det lättare för läsaren att själv hitta sin favorit att bli inspirerad av. Deras olika livsöden kompletterar också varandra och skapar en häftig helhetsbild av kvinnopower. Varje kvinnas liv och öde kan vi fördjupa oss i under flera sidor och i slutet av varje kapitel finns inslag där författaren berättar vad vi kan lära oss av den kvinnan och hur man kan leva mer som henne.

Det finns ju numera en uppsjö av sådana här böcker på marknaden med porträtt av människor som gjort betydande saker. Det som gör att denna sticker ut är den övergripande tanken och den helhetsbild man får när man läser, det är styrka, feminism, girlpower, mod och hopp som ges till läsaren. Dessutom är boken välskriven och välgjord. Den är också grafiskt tilltalande med många fina illustrationer av Lina Bodén. Även formgivning och färgval bidrar till en fin läsupplevelse. En bok som passar såväl som högläsningsbok som egen läsning, antingen i en klass eller hemma, och varför inte ge bort den som presentbok till någon du vill ge det fina budskapet att alla har chansen att leva sitt liv som man själv vill leva det.

Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen är utgiven av Bonnier Carlsén.