Levande läsande skyltdockor

Igår var det Världsbokdagen, vilket uppmärksammades på olika sätt runtom i landet. Många bibliotek arrangerade olika evenemang för att lyfta fram sin verksamhet och inte minst lyfta fram boken och läsningen i fokus.

Ett exempel på detta var Gävle bibliotek, som hade ett digert program under hela dagen. Bland annat hade de en programpunkt som jag tyckte lät väldigt spännande, nämligen levande läsande skyltdockor. Under hela dagen tog olika personer plats i bibliotekets skyltfönster för att under en halvtimma var sitta där och läsa.

Först ut var bibliotekschefen Erica Embretsen Almer som hade med sig en kopp kaffe och läste i Jonas Gardells bok Torka aldrig tårar utan handskar. Under dagen kunde man också se bland annat musikern Eileen Thormodsen och kommundirektören Göran Arnell sitta och läsa i bibliotekets skyltfönster. Bibliotekarien Marie Persson lyssnade på en talbok i Daisyspelare för att uppmärksamma att det både finns spelare och talböcker att låna på biblioteket för den som har svårt att läsa tryckta böcker. Och IT-utvecklaren Björn-Erik Svendsen läste en bok på platta. Det här var ett roligt initiativ för att väcka uppmärksamhet och läslust tycker jag.

Världsbokdagen (World Book and Copyright Day) instiftades av Unesco år 1995 för att uppmärksamma det fria ordet och för att ge tillfälle att inspirera till läsning av böcker.