Liksom helt magiskt – Typ helt övernaturligt

Omslagsbild: Liksom helt magisktLiksom helt magiskt är en novellsamling med 12 berättelser för barn i slukaråldern. Berättelserna handlar om tolv olika huvudpersoner. Tolv olika trettonåringar med tolv olika öden. En hamnar på en tågresa med Döden. En annan får hångla med en älva. En tar sig in i andras drömmar och mardrömmar. En blir kär i en varulv. Alla berättelser har någon slags övernaturligt tema, men det vardagliga är ändå grunden. Mitt bland helt vanliga tonåringars vardag finns varulvar, spöken, älvor, troll och voodoodockor. Skolvardag, kompisar, föräldrarelationer och pirr i kroppen blandas med magiska inslag som ger en extra krydda.

Mårten Melin är ju en uppskattad barnboksförfattare som verkligen kan konsten att skriva böcker som tilltalar barnen och här har han verkligen lyckats få till rätt språk och ton för mellanstadiebarnen. Att boken är i novellform tror jag också kan vara helt rätt för många som kanske inte orkar läsa en hel bok, men som ändå vill känna att de har läst en hel berättelse från början till slut. Formatet gör också att det inte blir någon lång startsträcka för att komma in i handlingen. De passar också utmärkt för högläsning eller att använda i undervisningen när man pratar om noveller. Ett extra plus för inkluderingen – Mårten Melin visar att kärlek kan visa sig i många skepnader och alla former av kärlek är lika rätt. Boken kom 2014 och finns därför bara som e-bok på nätbokhandlarna, men den finns ju på biblioteket.

Typ helt övernaturligtTyp helt övernaturligt kan sägas vara en uppföljare på Liksom helt magiskt. Den innehåller också tolv berättelser om tolv olika tonåringar med tolv olika öden. Även här kombineras det vardagliga med det magiska på ett sätt som får det att kännas helt naturligt. Återigen ett smidigt, lättläst novellformat som gör det möjligt att läsa en berättelse här, en berättelse där och vips har man läst en hel bok. För när man väl börjat läsa de korta berättelserna är det svårt att sluta. Här möter vi till exempel en tonåring som kokar ihop en kärleksdryck, en som blir av med sina krafter, en som dödar en vampyr med en penna, en gudinna som blir fast i Midgård, en vampyr som skulle kunna göra vad som helst för sin syster, jultomtens dotter och en kille som blir kär i spöket som hemsöker hans pappa.

Återigen en härlig bredd på novellerna och en perfekt mix mellan vardag, realism, magi och övernaturligt. Extra kul är det att Mårten Melin i slutet av boken kommenterar varje novell, till exempel hur han fick idén till den. Vissa av karaktärerna återkommer i andra noveller. Dessutom finns vissa karaktärer som någon kanske känner igen. Mårten Melin har nämligen också skrivit en serie kapitelböcker för mellanåldern som heter Skogsbingelskolan och består av de tre böckerna FörvandladJag är Love och Pixis bok. I de här novellsamlingarna finns kopplingar till dessa karaktärer och det gör att den som får sug att läsa mer i samma anda av Mårten Melin kan fortsätta med Skogsbingelskolan. Jag gillar att sista berättelsen innehåller en överraskning, en twist som visar att allt faktiskt inte är övernaturligt, inte ens i den här boken. Dessutom gillar jag också kopplingen till bokens titel i en av novellerna:

Killen fortsatte att glo. Jag hoppade upp på Rudolfs rygg, sträckte ut handen till killen.

”Vadå, är du rädd?”

”Så klart”, sa han. ”Det här är ju typ helt övernaturligt!”

Typ helt övernaturligt är precis som den föregående boken utgiven på Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Uppdatering: Jag fick ett mejl från Mårten Melin som berättar att båda dessa böcker även finns samlade i en ganska nyutkommen pocket, Helt fantastiskt, som också innehåller en extra novell. Helt fantastiskt finns förstås också på Adlibris och Bokus.

One thought on “Liksom helt magiskt – Typ helt övernaturligt

Comments are closed.