Lilja Lind – privatdetektiv

Den försvunna diamanten     Lappen utan ledtråd

Lilja Lind – privatdetektiv är en relativt ny serie, skriven av Susanna Lönnqvist och illustrerad av Ingrid Flygare. Hittills har det kommit två böcker i serien, den första heter Den försvunna diamanten och den andra heter Lappen utan ledtråd. Huvudperson är Lilja Lind. Hon har fyra småbrorsor och en bästis som heter Matilda. När Lilja blir stor ska hon bli författare och detektiv. Hon ska skriva böcker om alla brott och mysterier som hon löser.

Den försvunna diamanten handlar om när Lilja passade sina småbrorsor och en av dem plötsligt hittade en diamant. Var kom den ifrån? Hur hade den hamnat där? Och vems är egentligen diamanten? Lilja tar hjälp av bästisen Matilda för att lösa brottet och lösningen visade sig vara totalt annorlunda mot för vad de spekulerade fram.

I Lappen utan ledtråd försöker de båda kompisarna lösa mysteriet med en försvunnen ring. Fast det visar sig vara ett helt annat mysterium de löser till slut.

Jag gillar de här böckerna. Lilja är en härlig karaktär, brotten är kluriga och det är mycket humor i böckerna. De är skrivna på ett lättsamt språk, de är genomtänkta ur ett mångfaldhetsperspektiv och  klart inkluderande. Det är mycket driv, man vill gärna läsa vidare för att komma fram till brottens lösning. Trots att det handlar om deckargåtor så blir det aldrig läskigt, bara roligt och klurigt. Förutom själva mysterierna handlar böckerna också om vänskap, skola, vardag, relationer och familjer, sådant som är viktigt för barn i böckernas målgrupp. Jag kommer att bokprata om de här böckerna i en tredjeklass. Hoppas de gillar dem lika mycket som jag gör.

Böckerna om privatdetektiven Lilja Lind är utgivna av Brombergs förlag. De finns att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).