Lillis och Snabbsportens IK

Lillis och äkta kompisarna    Lillis och riktiga laget

Böckerna om Lillis och hennes lag Snabbsportens IK är fina böcker för alla barn som älskar sport. I Lillis och äkta kompisarna är storasyster på fotbollscup. Lillis fick inte följa med och därför sitter hon inne och surar. Men utifrån hörs ljud. En tjej som spelar tennis med sig själv. Plötsligt får Lillis lust att gå ut trots allt och kanske behöver hon inte sura ända tills storasyster kommer hem igen. Kanske finns det fler barn som gillar sport och tabeller lika mycket som Lillis.

I Lillis och riktiga laget får Lillis äntligen följa med storasyster på fotbollsträning. Hon ska få spela fotboll med ett riktigt lag! Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Kanske är det ändå roligare att spela fotboll med Lillis eget lag, Snabbsportens IK, där man kan hålla på med vilken sport som helst och bestämma reglerna lite som man tycker.

Böckerna är lättlästa med kort, enkel text och massor med illustrationer i svartvitt. De förmedlar verkligen glädjen med idrott och att det ska vara roligt att sporta snarare än att det ska vara på allvar med tävlingar, regler och bestämmelser. Vänskap är också en viktig del. Även relationen mellan Lillis och storasyster skildras så fint. Böckerna passar både att läsa själv och som högläsningsböcker för barn från cirka fem år.

Lillis och äkta kompisarna och Lillis och riktiga laget är skrivna och illustrerade av Micaela Favilla och utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här).