Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria

Lisa och Lilly : en sann kärlekshistoriaJag fick chansen att läsa Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria av Mian Lodalen genom Facebookbokcirkeln Kollektivet. En otroligt spännande, sorglig och fascinerande berättelse om två kvinnor som blev förälskade i en tid då det inte var tillåtet.

Boken börjar när de båda flickorna var för sig smiter hemifrån och möts för första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Sedan får vi följa deras hemliga, otillåtna förhållande tills det drygt ett år senare tagit sitt slut. I september 1911 hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö.

Boken handlar alltså om två verkliga flickor vars livsöde nu får en viss upprättelse. De har också blivit förärade en staty på Mose Backe torg i Stockholm: Systrarna av Nils Sjögren. Själva kärleksberättelsen är stark och vackert skildrad. Men jag tycker att kvinnorna inte riktigt fick komma fram. Ibland är det svårt att skilja dem åt just för att man inte får lära känna dem riktigt på djupet. Därför är det också svårt att känna för dem på riktigt. Man berörs mer av deras livsöde än känner för dem som personer. Jag önskar också att författaren hade fördjupat sig ännu mer i vissa partier istället för att hasta vidare. Slutet till exempel kommer lite för abrupt. Den historiska kontexten är dock väldigt intressant och de historiska skildringarna är också mer välskrivna tycker jag. Det märks att Lodalen gjort mycket research.

I boken får vi alltså följa arbetarkvinnorna Lisa och Lilly under deras sista omtumlande, dramatiska år i livet. Detta till en fond av den dynamiska tiden kring förra sekelskiftet, i ett Stockholm som då mer än något annat var kvinnornas, ungdomarnas och arbetarnas stad. En tid då socialismen och fackföreningsrörelsen växer fram och man kämpar för kvinnors rösträtt. Det är så otroligt intressant att få ta del av kvinnornas villkor på den tiden och jämföra med idag. Visst är det mycket som fortfarande skulle kunna förändras för kvinnorna idag, men när man jämför ser man att vi verkligen har kommit en bra bit på vägen.

Lisa och Lilly är utgiven av Romanus & Selling. Detta är den första delen i en trilogi som skildrar homosexuellas livsvillkor i Sverige under olika tidsperioder. Jag ser fram emot att läsa de kommande böckerna.