Lite mer än en kram och Mycket mer än en puss

Minns ni Hans-Eric Hellbergs böcker Kram och Puss? De var väldigt populära under min generation eftersom det på den tiden fanns väldigt få böcker som beskrev sex, sexualitet och kärlek på det sätt som de böckerna gjorde. Jag tror att Mårten Melin har inspirerats av dem när han skrev Lite mer än en kram och Mycket mer än en puss. De kan nämligen beskrivas som ett slags uppdaterat svar på Hans-Eric Hellbergs böcker.

Lite mer än en kram handlar om Manne och om Amanda. Manne är 13 år och kan inte fatta att hans syrras kompis Amanda är intresserad av honom. Hon är ju skitsnygg och dessutom två år äldre. Med henne får han göra saker han tidigare bara kunnat drömma om, men allt måste vara en hemlighet. Tyvärr är det ju svårt att hålla tyst om något som är så stort och spännande. Boken tar upp det där med ”förbjuden kärlek”. Tyvärr tycker jag att den hänger upp sig lite väl mycket på det där att Amanda är äldre än Manne.

Det här är alltså en bok om kärlek och sex för tonåringar, men man ska inte tro att det bara är snuskiga sexscener hela tiden. Tvärtom så ligger största fokus på tankar, funderingar och känslor och det tror jag är precis vad tonåringar egentligen vill läsa om. Allt det där som man själv tänker på, men som är alldeles för pinsamt att fråga om eller prata med andra om. Dessutom tror jag att det är superviktigt att få ta del av den biten också, istället för att få onyanserade bilder från typ porrsurfning. Mårten Melin förmedlar många viktiga saker med sin bok. Att kärlek är värt att vänta på, att man inte behöver ha bråttom, att jämlikhet är viktigt och så vidare. Jag är kanske inte något fan av själva berättelsen, själva storyn i boken, men allt det andra, temat, berättartekniken och budskapen. Hoppas den här boken finns på alla skolor, och att den bokpratas om på mellanstadiet. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år, men den är inget att sätta i händerna på de yngre barnen i målgruppen, utan egentlig läsarålder bör vara 12-13 år nånting, tycker jag. Personligen hade jag nog föredragit att man satt målgruppen 12-15 år istället.

Jag trodde att Mycket mer än en puss skulle vara en direkt fortsättning på Lite mer än en kram, men det är den inte riktigt. Vi får dock återigen möta Manne från den första boken. Men Amanda är inte längre med i bilden. Istället är det Isa, Mannes gamla barndomskompis, som vi får möta och det är också hon som har berättarperspektivet i denna bok. Kul grepp att låta en tjej få förmedla berättelsen den här gången. Isa är kär i Manne, men det är inget som hon vill säga rakt ut av olika skäl. Hon försöker bli intresserad av någon annan, men det går inte, det är Manne som gäller. Hon försöker idogt att väcka hans intresse, men det går lite trögt till en början. Det gör det dock inte i hennes fantasier, för hon tänker på hångel och sex mest hela tiden. Precis som i den förra boken kan vi alltså läsa om vad en typisk tonåring tänker, känner och funderar på. Det som gör mig glatt överraskad är att jag också tycker om storyn i Mycket mer än en puss. Jag tycker att den funkade bättre än Lite mer än en kram. Isa som oroar sig över sin sjuka hund framförallt. Det enda jag tycker känns lite sådär är skildringen av Manne, det känns som att han glider undan hela tiden. Även om det är Isa som är berättarrösten så har ju Manne en väldigt betydande roll.