Livstid

Sent omsider har jag läst ut Liza Marklunds bok Livstid. Den handlar förstås om Annika Bengtzon, närmare bestämt så är det den sjunde boken om kvällstidningsjournalisten Annika. Jag slukade verkligen de första böckerna, tror även att jag läste om dem några gånger. Då läste jag dem så fort de kom ut, men de senare böckerna har inte haft samma dragningskraft. Vet inte hur länge som Livstid och En plats i solen funnits i min hylla för olästa böcker.

Livstid börjar med att Annika utsätts för en mordbrand i sitt eget hus samtidigt som hon blivit lämnad av sin man. Dessutom blir hon själv misstänkt för mordbranden. För att fly undan sitt röriga privatliv koncentrerar hon sig extra mycket på jobbet. David Lindholm, Sveriges mest kända polis, hittas skjuten i sitt hus och hans fru Julia blir misstänkt. Annika tror inte att det är Julia som mördat honom utan hon försöker hitta sanningen genom att gräva allt djupare i Davids förflutna.

I Livstid får man en stor inblick i Annikas privatliv, vilket jag tycker om. Det handlar mycket om relationer förstås, men också om längtan, meningsfullhet och makt. Samtidigt så levereras en bra kriminalhistoria vilket gör att boken blir en riktig sträckläsarbok. Det är ingen bok jag vill läsa om, men den är ändå riktigt bra och läsvärd. Nu har jag några pågående böcker som jag ska läsa ut innan jag ska iväg på nyårsfirande och efter det ska jag läsa En plats i solen.