Ljusklotets mysterium

Ljusklotets mysteriumAndra fristående delen i serien Spökkameran heter Ljusklotets mysterium. Den första boken i serien heter Prästgårdens hemlighet och det är en bok jag ofta tipsar om till mellanstadiebarn som gillar spökerier. Böckerna handlar om Vanessa som driver en YouTube-kanal och filmar spöken. I förra boken var de i Borgvattnets prästgård som ju finns på riktigt. Jag har själv sovit en natt där. Denna andra bok, Ljusklotets mysterium, handlar istället om Marteboljuset, ett ljusfenomen som folk har sett i hundra år, men som ännu är ett mysterium.

Vanessa ska åka till Gotland över nyår med Abbe och Martin. Stället som de ska bo på sägs vara hemsökt och trots de varningar hon fått tar hon med sig spökkameran i hopp om att försöka fånga ett på film igen och då bli YouTube-kändis på riktigt. Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än hon hoppas på. När Marteboljuset dyker upp försvinner en ur sällskapet. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp det som alla andra har missat.

Ljusklotets mysterium är lika mycket sträckläsarbok som första boken. Den har ett starkt driv, är spännande och fartfylld. Stämningen byggs successivt upp och stegras allt eftersom. Gotlandsmiljön skildras fint och karaktärerna är väl uppbyggda med både positiva och negativa egenskaper, vilket gör dem trovärdiga och levande. Tobias Söderlund har skrivit en välskriven bok med ett tonsäkert, rappt språk och en handling som lockar och fascinerar. Förutom det övernaturliga kretsar handlingen också kring vänskap, kärlek och vardagliga funderingar.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.