Matmolekyler

Vad är det egentligen som händer när man lagar mat? Den som är intresserad av att laga mat kanske också är intresserad av att ta reda på vad som händer när man lagar och äter mat och hur det fungerar i köket ner till minsta molekylnivå. I Matmolekyler av Lisa Förare Winblad och Malin Sandström får man visserligen lära sig att laga mat, exempelvis hur man steker köttbiten på bästa sätt och hur man gör den godaste såsen.

 

Men man lär sig också mycket, mycket annat relaterat till mat. Exempelvis hur man sätter smak, hur man steker, friterar, marinerar, gravar och fryser in. Hur påverkar våra smakminnen och förväntningar smakupplevelsen? Vad är smak och vad är lukt i det vi i dagligt tal kallar smak? Hur kommer det sig att de flesta tycker att päron och gorgonzola är en utsökt kombo, men väldigt få går igång på det potentiellt nyskapande smakparet ansjovis och lingonsylt? På vilket sätt kan ketchup vara en krockkudde när barn bekantar sig med nya smaker? Och vad sjutton är en supersmakare? Efter att ha läst Matmolekyler har man full koll! Matmolekyler är en annorlunda, men superintressant och lärorik kokbok/faktabok om mat. Den rekommenderas varmt till alla som är galna i att laga och äta mat. Boken är utgiven av Ica bokförlag.