Mellan himmel och hav

Mellan himmel och havMellan himmel och hav är den första boken i serien Pensionat Pomona som är skriven av Anna Fredriksson. Boken handlar om tre kvinnor ur lika många generationer. Sallys mamma övergav henne när hon bara var tre år gammal och smärtan över sveket finns kvar trots att hon nu snart är fyllda femtio. Ännu större är den smärtan eftersom hon själv bara har sporadisk kontakt med sin egen dotter, Josefin. En dag får hon ärva ett stort släkthus i barndomens sommarparadis Kivik, platsen där dottern Josefin numera bor. Men det är också platsen som Sally lämnade för många, många år senare. Nu väljer dock Sally att lämna allt i Stockholm för att flytta till det ärvda huset på Österlen. Mestadels för att hon hoppas på att kunna försonas med dottern. Men allt ställs på ända när Sally får reda på att hennes egen mamma också bor i trakten igen. Och att hon dessutom idag står Josefin nära. Sally tvingas möta sin mor, för att inse att modern varken vill vidröra sitt förflutna, eller ha kontakt med Sally. Frågan är vad Sally ska göra nu – stanna kvar i trakten och försöka bygga ett nytt liv där eller återvända till Stockholm, där hon ärligt talat inte har mycket till liv heller längre.

Jag lyssnade på den här boken och jag tyckte att det var en mysig relationsroman som behandlade intressanta frågor kring mödraskap och familjer. De tre kvinnorna har varsina öden, men också blodsband som håller dem samman vare sig de vill eller inte. Jag tycker att det här var en bra start på en trilogi och jag ser fram emot att läsa de två kommande böckerna i serien. Det är karaktärer och öden som man gärna vill läsa mer om. Miljöskildringarna är också så fina. Jag har aldrig varit på Österlen, men jag kan ändå se miljön framför mig, så väl beskriven är den.

Mellan himmel och hav är utgiven av bokförlaget Forum. Den finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.