Mercurium

Ann Rosman är tillbaka med en ny bok om Karin Adler och de andra poliserna i Marstrand: Mercurium (Damm förlag). Även denna gång blandar hon historia med nutid på ett fascinerande sätt.

År 1802 står Metta Fock Ridderbielke inför rätta misstänkt för mord på sin man och två av sina barn. Hon döms mot sitt nekande till att sitta på Carlstens fästning och där ska hon sitta isolerad tills hon antihgen erkänner eller går under, vilket som nu kommer först. År 2011 hålls en storslagen maskerad på Carlstens fästning där gräddan av Sveriges societet samlas för att festa. Men innan kvällen är över så har två av maskeradgästerna mist sitt liv. Portarna har dock hela tiden varit stängda och bevakade. Innebär det att mördaren är någon av de 94 gästerna eller finns det någon annan förklaring? Det är vad Karin Adler och hennes kollegor får i uppgift att ta reda på.

Återigen har Ann Rosman skrivit en läsvärd och spännande deckare. Miljöerna skildras på ett makalösat sätt, både de nutida och de historiska. I boken får vi följa såväl polisernas arbete som deras privatliv, precis som jag tycker om. Boken bygger på en sann historisk händelse och Ann Rosman har gjort ett gediget researcharbete. Det är en fröjd att läsa om Metta Focks fascinerande öde och detta är ihopfogat på ett utmärkt sätt med de fiktiva nutida händelserna som utspelar sig på fästningen i Rosmans roman. En otroligt välskriven kriminalroman som jag rekommenderar alla att läsa!

One thought on “Mercurium

Comments are closed.