Mia – sanningen om Gömda

Nu har jag då läst Mia – sanningen om Gömda skriven av Monica Antonsson och utgiven av bokförlaget Blue Publishing. Precis som man har kunnat läsa på bokens baksidestext och i alla recensioner i tidningar och på hemsidor så berättas för första gången sanningen om Gömda. Böckerna om Mia Eriksson, Asyl, Gömda, Mias hemlighet och Emma-Mias dotter, har alla sålts i mängder av exemplar och engagerat läsare runt om i världen. Böckerna påstås vara sanna, men i Mia – sanningen om Gömda så avslöjas det att böckerna inte alls är sanna.

Exempelvis har Mia Eriksson aldrig jobbat på bank och inte heller gått ut med toppbetyg från gymnasiet. I själva verket gick hon i specialklass under skoltiden, jobbade på lunchbar och har levt på olika bidrag. Anders, den lugne, trygge norrlänningen, är en chilenare med namnet Luis som har ett tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han satt i fängelse på grund av mordförsök på Mias förre fästman. Och så vidare, och så vidare. Hela Mias liv och allt hon påstår i sina böcker radas upp och motbevisas. Monica Antonsson har gjort en gedigen research och intervjuat många av de människor som figurerar kring Mia Eriksson.

Jag har knappt ord att beskriva mina tankar efter att ha läst Mia – sanningen om Gömda. Visserligen kan man kanske inte lita till 100 % på Monica Antonssons bild av historien heller, men nog tror jag mycket mer på hennes version än Mia Eriksson och man kan inte beteckna Gömda-soppan än som något annat än en skandal.

För dig som vill läsa vidare om Gömda-soppan så har Jerry skrivit ett intressant och sammanfattande inlägg på bloggen Ord av Jerry och även frilansjournalisten Gunilla Kinn har skrivit mycket om Gömda-skandalen på sin blogg.

2 thoughts on “Mia – sanningen om Gömda

  1. Hej, jag har hört att du försökt leta reda på mig. Jag tänkte att jag lämnar en kommentar här så kan vi ju byta vidare kontaktuppgifter senare om du vill. Kul att se vad det blivit av dig!

    Gömda-böckerna är inte min stil men jag läste Asyl när den kom (fick den i present) för att se vad hysterin handlade om, bluff och båg är väl en bra sammanfattning för vad jag kände, verkligen inte en bra bok och jag misstänker att det inte blev bättre längre fram i serien. Mitt läsliv står på extrem sparlåga eftersom det är svårt att få läsro med en bebis men just nu läser jag The child thief av Brom och den har varit intressant hittills.

    Hoppas du har det bra.

    Jenny

Comments are closed.